Nieuws Actueel

Canada geeft gasturbine Nord Stream terug aan Duitsland

Canada gaat een gepareerde turbine voor de Nord Stream-gaspijplijn ondanks bezwaar van Oekraïne teruggeven aan Duitsland. In een verklaring stelt de Canadese regering dat het gaat om een uitzondering op de sancties tegen Rusland. Rusland had eerder toegezegd de levering van gas naar Europa weer te verhogen als de turbine zou worden teruggegeven.

ANP 10 juli 2022

ANP100722034 1

De turbine, die door Siemens in Canada wordt onderhouden, werd voor het ingaan van de sancties naar Montreal vervoerd om daar gerepareerd te worden. Sindsdien wordt het apparaat daar vastgehouden omdat in de tussentijd sancties tegen Rusland van kracht zijn geworden. Oekraïne riep Canada vrijdag nog op om de turbine niet terug te geven, omdat dit een schending van de sancties zou betekenen. Duitsland wilde echter een uitzondering hierop om te voorkomen dat de gaslevering helemaal stilvalt.

Volgens de Canadese minister voor Natuurlijke Bronnen Jonathan Wilkinson is besloten om de gasturbine terug te geven "na intensieve gesprekken met onze Europese vrienden en bondgenoten". Regeringsbronnen meldden eerder deze week aan persbureau Reuters dat de turbine eerst naar Duitsland gaat. Het land levert de gaspijplijn daarna aan het Russische staatsgasbedrijf Gazprom.

Duitsland is nog altijd voor een groot deel van zijn gasbehoefte afhankelijk van Rusland. Het afknijpen van de gastoevoer via Nord Stream werd door Berlijn dan ook als een politieke keuze van het Kremlin gezien. Door de mindere gastoevoer dreigt in Duitsland gas op rantsoen te gaan. Dat zou grote gevolgen hebben voor met name de industrie in het land.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws