Nieuws Actueel

Carnaval wordt steeds meer een modeverschijnsel

In de carnavalswinkels hangen ze met de benen buiten, deze dagen. Feestgangers hebben hun eisen aan de outfit opgeschroefd. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Richard Clevers (AD) 20 februari 2017

Carnaval Den Bosch Tilburg

Sommige aspirant-feestgangers struinen al uren rond. Langs rekken vol kostuums - er lijkt maar geen eind lijkt te komen. De 17-jarige Evelien Toorenman ziet door de bomen het bos niet meer. Ze viert dit jaar voor het eerst carnaval met vriendinnen, maar wat moet ze aan? ,,Ik ben bang dat niemand echt verkleed is", vertelt ze terwijl ze twijfelt over het kikkerpakje dat ze aan heeft. Kikkers horen bij Oeteldonk, legt de verkoopster bij de Bossche carnavalswinkel P.W. Hoofs, uit. ,,Iets in de kleuren rood, wit en geel is ook altijd goed."

Veeleisende carnavalsvierder

Dat klinkt misschien eenvoudig, maar de rechtschapen carnavalsvierder is tegenwoordig toch echt veeleisend. Een zaterdagochtend rondneuzen bij Hoofs, maar ook bij de Tilburgse Koopjeshal, toont aan dat van de outfit almaar meer werk wordt gemaakt. ,,Hetzelfde aan als vorig jaar? Nee, dat is echt not done", gniffelt een vrouw in een bontgekleurd pak.

Kwalitatief goede feestkleding

Steeds meer moeite getroosten de grote verkoopadressen zich om originele en kwalitatief goede feestkleding in de rekken te hebben. ,,Wij zijn er nu al zo'n 7,5 maanden per jaar mee bezig", vertelt Hans van der Linden van de Koopjeshal die onder meer beurzen in Duitsland bezoekt en elf verschillende leveranciers heeft. Hij verwacht dat zijn tijdsinvestering alleen maar toeneemt.

Modeverschijnsel

,,Carnaval wordt steeds meer een modeverschijnsel", ziet Van der Linden. Dat wil zeggen dat niet alleen het pak telt, maar ook de accessoires. Astrid Hoofs kan dat in Den Bosch onderschrijven. ,,De trends? Een mooie jas en een gekke pet of hoed." Ook de leger- en politiepakjes gaan nog steeds hard. Een SWAT-outfit is echt van nu, gebaseerd op de stoere Amerikaanse arrestatieteams. Van der Linden ziet ook veel vraag naar indianenoutfits (een beetje sexy mag best) en de Ibiza-stijl. Voor mannen zijn er fraaie pakken in opvallende prints. En absoluut hot, zeggen beide verkoopadressen, is ook steampunk, een fantasy-achtige stijl die vooral door tandwieltjes gekenmerkt wordt.

Donald Trump

Outfits die inhaken op nieuwsgebeurtenissen? Hoeft voor de meesten niet zo. De vraag naar maskers en pruiken van Donald Trump is vooralsnog bescheiden, ziet Astrid Hoofs.

Verschil Tilburg Den Bosch

De aloude boerenkiel is overigens nog springlevend. Al handelt het om een mooi jasje, met embleem van Oeteldonk, Kruikenstad of welke plaats dan ook. De jasjes worden naar hartenlust gepimpt. ,,In Tilburg moet er een dubbele knopenrij op", kent Van der Linden het klappen van de zweep. Sowieso zit er volgens hem nog een behoorlijk verschil tussen Den Bosch en Tilburg. In Den Bosch gaan ze vaker voor luxe kleding. ,,Tilburg is een industriestad maar groeit daar ook meer naar toe." Wat de feestvierder kwijt is aan passend pak? Dat loopt van een paar tientjes voor een eenvoudig matrozenpakje tot meer dan honderd euro voor een mooie jas.

Geen trends

De kleine Ryan van Helvoort (1,5 jaar) maakt het allemaal nog weinig uit. Hij krijgt van zijn ouders een drakenpakje dat hem erg aandoenlijk maakt. Vader Richard maakt er foto's van. ,,Voor de kinderen kopen we wel bijna ieder jaar iets anders. Maar dat is vooral omdat ze groeien. Voor onszelf niet hoor."

Carla Ernste en Danielle van Dorst zijn evenmin van de trends. ,,We kopen gewoon wat we leuk vinden." Wel belangrijk vinden ze dat ze iedere dag wat anders aan kunnen trekken. ,,Dus komt er ieder jaar wat bij."

Steven Romme ten slotte gaat dit jaar voor een Travolta-achtige look. Maar hij let ook op de praktische kant. ,,We vieren carnaval in Den Bosch, maar ook in Maastricht. In Maastricht speelt het zich veel meer buiten af. Dan is een warme jas wel fijn."

Gerelateerde artikelen

Carnaval: een lastig feest voor de horecaondernemerOverzicht: lijst belangrijkste feestdagen 2016-2017 ondernemersCreatieve studenten tappen uit een nieuw biervaatje