Nieuws Actueel

Cateraar breidt uit en neemt intrek pand in Haaksbergen

In de hal staat een tractor. Een tastbare verwijzing naar het verleden van Richard Klein Snakenborg. Ooit was hij varkensboer in Sint Isidorushoeve, nu is hij kok en eigenaar van Snaakies, een cateringbedrijf dat over twee maanden opent op bedrijventerrein De Greune.

Marjon Kok | Foto: Lars Smook 8 juni 2016

Catering snaakies haaksbergen lars smook

Snaakies, dus. Richard Klein Snakenborg (54) lacht. "Hé Snaakie, riepen ze altijd naar mij. Een goede naam, als je iets met eten doet." Eind 2010 verkocht hij zijn boerderij om met een vriend café 't Stuupke aan de Eibergsestraat over te nemen. Een eetcafé werd het, met al snel de naam dat je er heerlijk kunt eten. "Koken heeft er altijd ingezeten bij mij. Vroeger al, als kind. Mijn moeder was gek van koken en bakken. Al snel begon ik mee te helpen."

CateringNa 't Stuupke werd het tijd voor een nieuwe stap. Catering. "We zijn gewoon begonnen, heel spontaan, toen ik werd gevraagd een buffet te verzorgen voor een kennis die een huwelijksfeest gaf. Daarna werd ik steeds vaker gevraagd. Toen we onze hapjes konden presenteren tijdens een inloopdag in Kerspel Goor, ging het ineens heel erg hard."

VerbouwingWerken vanuit de keuken thuis, de koeling weer ergens anders, het kan niet langer. Dus wordt nu het pand aan De Greune flink verbouwd. Er komt een warme keuken, een koude keuken, een spoelkeuken, alles volgens de nieuwste richtlijnen. Eind juli wil Snaakies er de deuren openen. "Nu zijn we heel druk met de barbecues en buffetten voor familiedagen. In december lopen de stamppotbuffetten erg goed. Maar we willen ook continuïteit."

Marktonderzoek Voordat de stap werd genomen om een bedrijfspand te kopen, heeft hij marktonderzoek laten doen. "Daaruit is gebleken dat er in Haaksbergen en omgeving grote behoefte is aan verse kant-en-klaarmaaltijden. Voor de 'gewone' gezinnen, maar zeker voor verzorgingshuizen en instellingen. Vaak zie je dat die maaltijden in zulke enorme hoeveelheden tegelijk worden gemaakt, dat de smaak minder is. Wij vinden het geweldig om volledig vers te koken. Zonder ook maar een enkele toevoeging of E-nummer. Niets komt hier uit de vriezer. En een pakje? Nooit!"

KruidenCher roemt de knoflooksaus die Richard maakt. "Heerlijk zacht van smaak. Veel cateraars halen dat uit een potje, hij maakt het vers." Laatst wees een groenteteler haar op zijn limoensla. "Je proeft de citrus er in. Richard heeft het gebruikt voor zijn knoflooksaus en tjee, heerlijk fris en zacht."

Experimenteren, knikt hij. "Je moet durven kruiden. Maar vooral heel erg van eten houden. Wij koken met ons hart. En ervan houden om alles mooi te presenteren. Mooie borden, goede glazen, bloemetje erbij. En vers, vers, vers. Rundvleessalade? Prima, maar dan stoven we zelf het vlees."

Snaakies is nu nog alleen te vinden via Facebook. Als het bedrijf op De Greune opent, gaat ook de website de lucht in.