Nieuws Actueel

China: Nederland, maak geen misbruik van exportcontroleregels

China hoopt dat Nederland de internationale handelsregels opvolgt en geen misbruik gaat maken van exportcontrolemaatregelen. Daarmee reageert de Chinese minister van Handel Shu Jueting op de recent ingestelde beperkingen voor de export van Nederlandse chiptechnologie naar China.

ANP 16 maart 2023

ANP160323100 1

Eind januari lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over een exportbeperking van chiptechnologie naar China. Vorige week maakte het kabinet de beperkingen bekend. Het gaat daarbij nu om de meest geavanceerde DUV-systemen van chipmachinemaker ASML. De allermodernste EUV-machines van het bedrijf uit Veldhoven konden al niet naar China worden uitgevoerd.

Shu geeft nu aan dat Nederland en China in contact blijven over handel en economische kwesties. Hij roept op om samen met China de wereldwijde toeleveringsketens te blijven waarborgen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken meldde eerder al tegen de beperkingen te zijn. Nederland zou naar zijn eigen belang moeten kijken. Daarbij gaf een woordvoerder van het ministerie aan dat China via diplomatieke kanalen zijn ongenoegen over het besluit kenbaar zou maken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws