Nieuws Actueel

Chipbedrijf ASMI grote winnaar in licht hogere AEX

De AEX-index op de Amsterdamse beurs liet dinsdag een kleine winst zien onder aanvoering van ASMI. De chipmachinefabrikant verwacht dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht. ASMI schroefde daardoor zijn omzetverwachting voor het huidige kwartaal op. Het aandeel werd ruim 5 procent meer waard.

ANP 29 november 2022

ANP291122111 1

De stemming op de aandelenmarkten werd opnieuw bepaald door de ontwikkelingen in China, waar deze week protesten zijn uitgebroken tegen het strenge coronabeleid in het land. Die zorgden maandag voor onrust op de financiële markten. De Chinese autoriteiten hielden dinsdag een persbijeenkomst over de coronamaatregelen. Daarin werd onder meer gemeld dat China de vaccinatiegraad onder ouderen wil opvoeren, een stap die door gezondheidsexperts als cruciaal wordt gezien voor heropening van de economie.

Hoewel China lijkt vast te houden aan het strikte coronabeleid, zullen de autoriteiten mogelijk op lokaal niveau wel aanpassingen doen om de onrust in het land wat tot bedaren te brengen. Deze hoop zorgde voor flinke koerswinsten op de Chinese beurzen.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de plus op 725,30 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 944,36 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent. De DAX in Frankfurt won een fractie.

Naast ASMI stond ook zwaargewicht Shell (plus 1,4 procent) in de kopgroep van de AEX. Het olie- en gasconcern profiteerde van een herstel van de olieprijzen. Dat kwam deels door de hoop op een mogelijke versoepeling van de coronamaatregelen in China, de grootste olie-importeur ter wereld. Ook wordt verwacht dat oliekartel OPEC en bondgenoten, waaronder Rusland, de olieproductie nog verder omlaag zullen brengen om de prijzen te stutten.

Een vat Amerikaanse olie kostte 2,5 procent meer op 79,15 dollar. Brentolie werd 2,8 procent duurder op 85,50 dollar per vat. Maandag zakten de olieprijzen nog tot het laagste niveau sinds december vorig jaar als gevolg van de onrust in China.

Betaalbedrijf Adyen was de grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak, met een verlies van dik 2 procent. In Milaan verloor Juventus 3 procent. Het bestuur van de Italiaanse voetbalclub is opgestapt vanwege vermoedens van fraude. In Londen zakte easyJet 4 procent na publicatie van de definitieve jaarcijfers. De Britse luchtvaartmaatschappij liet weten advocaten om advies te hebben gevraagd over mogelijke juridische stappen tegen Schiphol vanwege problemen door personeelskrapte op de luchthaven.

De euro was 1,0383 dollar waard tegen 1,0380 dollar een dag eerder.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws