Nieuws Actueel

Chipbedrijf Besi aan kop in licht hogere AEX-index

De AEX-index op het Damrak, die sinds afgelopen zaterdag veertig jaar bestaat, ging maandag licht vooruit. Chipbedrijf Besi was daarbij de sterkste stijger met een winst van bijna 1 procent. De algehele stemming op de Europese markten was overwegend gematigd positief, na de sterke koerswinsten op vrijdag.

ANP 6 maart 2023

ANP060323072 1

Beleggers verwerkten nog de bescheiden groeidoelstelling voor de Chinese economie. China mikt dit jaar op een groei van "ongeveer" 5 procent. Dat is een van de laagste groeidoelen voor de op een na grootste economie ter wereld in decennia.

Ook de renteperikelen bleven boven de beurzen hangen. De Europese centralebankpresident Christine Lagarde verklaarde afgelopen weekeinde tegen de Spaanse krant El Correo dat het zeer waarschijnlijk is dat de rente in de eurozone later deze maand met nog eens een half procentpunt zal worden verhoogd in de strijd tegen de inflatie. Beleggers kijken daarnaast uit naar de verklaringen die de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell dinsdag en woensdag zal afleggen voor het Amerikaanse Congres.

Veertigjarig bestaan AEX en Adyen

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 762,29 punten. Verschillende kinderen en kleinkinderen van Tjerk Westerterp openden maandag de handelsdag met een gongslag. Westerterp, toenmalig directeur van de Amsterdamse optiebeurs, bedacht de index in 1983, die op 4 maart dat jaar van start ging. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1022,51 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,5 procent. Londen verloor 0,1 procent.

Naast Besi stond betaalbedrijf Adyen in de kopgroep van de AEX met een plus van 0,9 procent. Staalfabrikant ArcelorMittal (min 0,6 procent) sloot de rij door de tegenvallende groeidoelstelling voor de Chinese economie.

Euro- en oliekoers, Corbion en Galapagos

In de MidKap zette Corbion de daling voort en stond met een verlies van 2,5 procent onderaan. Het speciaalchemiebedrijf kelderde vrijdag al bijna 12 procent na publicatie van de jaarcijfers. Analisten van Berenberg verlaagden hun koersdoel voor het aandeel. Biotechnoloog Galapagos was de sterkste stijger met een winst van ruim 1 procent.

De euro was 1,0643 dollar waard, tegen 1,0605 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 79,40 dollar. Brentolie werd ook 0,4 procent goedkoper, op 85,49 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws