Nieuws Actueel

Chipbedrijven ASMI en ASML in staartgroep lagere AEX

De chipbedrijven ASMI, ASML en Besi behoorden dinsdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Beleggers deden het rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

ANP 6 juni 2023

ANP060623079 1

In de Verenigde Staten wordt gehoopt dat de Fed een pauze zal inlassen met het verhogen van de rente. In Europa hoeven beleggers er voorlopig nog niet op te rekenen dat de ECB stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie in het eurogebied zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

Beleggers reageerden ook op het verrassende besluit van de Australische centrale bank om de rente te verhogen. Economen hadden juist verwacht dat de rente ongewijzigd zou blijven.

Koersdaling ASML

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 759,41 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 923,53 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 0,2 procent. De DAX in Frankfurt daalde 0,1 procent, na een onverwachte nieuwe daling van de Duitse fabrieksorders in april.

ASML zakte 1,4 procent. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. ASMI en Besi verloren 1,5 en 0,6 procent. Techinvesteerder Prosus leverde 1,6 procent in na koersverliezen in de Chinese techsector. Uitzender Randstad kampte met een koersdoelverlaging door Oddo BHF en daalde 2 procent.

Zoektocht Unilever, euro- en oliekoers

NN Group (min 4,9 procent) noteerde ex dividend. Dat betekent dat het aandeel van de verzekeraar geen recht meer geeft op het dividend over de afgelopen periode. Unilever daalde 0,5 procent. Het levensmiddelenconcern heeft naar verluidt adviesbureau Spencer Stuart in de arm genomen om een vervanger te zoeken voor Nils Anderson, de voorzitter van de raad van commissarissen van Unilever. Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een kleine winst van 0,4 procent.

De euro was 1,0722 dollar waard, tegen 1,0715 dollar een dag eerder. De prijs voor een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 71,32 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 75,90 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws