Nieuws Actueel

Chipbedrijven en banken helpen AEX aan kleine winst

De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omhoog onder aanvoering van de chipbedrijven en banken. De handel in Amsterdam verliep relatief rustig doordat veel bedrijven gesloten zijn vanwege Hemelvaartsdag. De hoop op een spoedig akkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde daarbij voor optimisme op de beursvloeren.

ANP 18 mei 2023

ANP180523077 1

De Amerikaanse president Joe Biden verklaarde erop te vertrouwen dat de Verenigde Staten geen wanbetaler zullen worden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy zei dat een akkoord over het schuldenplafond nog deze week mogelijk is. Het is belangrijk dat het schuldenplafond wordt verhoogd, want anders kunnen de VS binnenkort bepaalde betalingen niet meer uitvoeren. Dat zou wereldwijd grote financiële onrust kunnen veroorzaken.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 755,50 punten. De MidKap klom ook 0,3 procent, tot 934,31 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,1 procent.

Chipbedrijven

De chipbedrijven Besi, ASML en ASMI dikten tot 1,5 procent aan. Ook ABN AMRO en ING wonnen tot 1,5 procent. Techinvesteerder Prosus sloot de rij met een verlies van 1,3 procent en volgde daarmee een koersdaling van Tencent in Hongkong. De resultaten van het Chinese internet- en gamesbedrijf, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, vielen niet in de smaak bij beleggers.

Alfen (min 1 procent) ging verder omlaag. De laadpalenmaker kelderde een dag eerder al ruim 13 procent na tegenvallende resultaten. Verlichtingsbedrijf Signify (min 4,3 procent) noteerde ex dividend.

Rechtszaak

In Frankfurt daalde Deutsche Bank 1 procent. De grootste bank van Duitsland betaalt 75 miljoen dollar om een rechtszaak te schikken waarin slachtoffers van zedendelinquent Jeffrey Epstein de bank beschuldigden van het faciliteren van zijn misbruikpraktijken.

In Londen daalde budgetvlieger easyJet 0,4 procent na publicatie van de definitieve halfjaarcijfers. Het Britse modemerk Burberry zakte bijna 5 procent na tegenvallende resultaten. BT verloor 8 procent. Het Britse telecomconcern wil zijn totale personeelsbestand in de komende zeven jaar met ruim 40 procent verminderen om kosten te besparen. Bij het bedrijf werken zo'n 130.000 mensen, inclusief personeel dat via derde partijen voor BT werkt.

De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,0827 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 72,64 dollar. Brentolie kostte ook 0,3 procent minder, op 76,70 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws