Nieuws Actueel

Cisco Systems hoogvlieger op rood Wall Street, Tesla duikt omlaag

Cisco Systems was donderdag een opvallende uitblinker op een negatief gestemd Wall Street. De Amerikaanse producent van netwerkapparatuur voor telecombedrijven presteerde afgelopen kwartaal beter dan analisten en beleggers hadden verwacht. Ook verhoogde het bedrijf de verwachtingen voor het gehele boekjaar. Het aandeel eindigde de handel met een ruim 5 procent hogere koers.

ANP 16 februari 2023

ANP160223228 1

Tesla dook bijna 6 procent omlaag, waarmee de koerswinsten van de afgelopen dagen weer ingeleverd werden. Beleggers schrokken van het bericht dat de fabrikant van elektrische auto's in de Verenigde Staten 362.000 auto's moet terugroepen omdat de zelfrijdende functie ongelukken kan veroorzaken.

Eerder op de dag werd al bekend dat Tesla tientallen medewerkers van een fabriek in de Amerikaanse stad Buffalo heeft ontslagen. Het ontslag volgt op de aankondiging van het plan van het personeel om zich te verenigen in een vakbond. De ontslagen medewerkers hebben een klacht ingediend tegen het bedrijf.

Arbeidsmarkt VS

Op het macro-economische vlak kregen beleggers nieuwe gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt te verwerken. Zo bleek dat het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering licht is afgenomen. Op het vlak van de inflatie was er echter minder goed nieuws. De prijzen die Amerikaanse producenten vragen voor hun producten namen in januari sterker dan verwacht toe. Eerder deze week werd al gemeld dat de inflatie in januari minder sterk is afgekoeld dan gehoopt.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 1,3 procent op 33.696,85 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 1,4 procent tot 4090,41 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 1,8 procent op 11.855,83 punten.

Apple

Apple verloor 1 procent. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie vaart gemaakt met het langlopende mededingingsonderzoek naar de iPhone-maker.

De maker van mediaspelers voor videostreaming Roku maakte een koerssprong van ruim 11 procent. Het bedrijf leed afgelopen kwartaal minder verlies dan gevreesd. Paramount Global zakte daarentegen ruim 4 procent na tegenvallende resultaten van het mediaconcern.

Shopify ging bijna 16 procent onderuit. Het Canadese e-commercebedrijf presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht, maar de vooruitzichten voor het huidige kwartaal vielen tegen. TripAdvisor kreeg een koersverlies voor de kiezen van ruim 10 procent. Analisten van investeringsbank Bernstein verlaagden het advies voor de reisadvieswebsite, die eerder deze week met resultaten kwam.

Hasbro

Hasbro moest een groot deel van de koerswinst van eerder op de dag weer inleveren en sloot nipt hoger. Het concern publiceerde donderdag meevallende resultaten. De speelgoedfabrikant had vorige maand al gewaarschuwd voor tegenvallende verkopen in de belangrijke feestdagenperiode en kondigde aan wereldwijd zo'n duizend banen te schrappen om kosten te besparen. Dat komt neer op ongeveer 15 procent van het totale personeelsbestand.

De euro was 1,0675 dollar waard bij het slot van de Amerikaanse beurzen, vrijwel onveranderd vergeleken met een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 78,07 dollar. Brentolie daalde ook 0,8 procent in prijs, tot 84,70 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws