Nieuws Actueel

Claim van hennepshop Plantarium

Hennepshop Plantarium in Nijmegen wil de schade die de zaak heeft geleden door onterechte verdenkingen van justitie verhalen. Dat schrijft De Gelderlander.

Eric Reijnen Rutten | Foto: Paul Rapp 7 september 2016

Platarium

Bij een inval van de politie in mei 2015 werden zo'n 3.000 producten in beslag genomen: dat had niet mogen gebeuren, zo is nu ook in hoger beroep vastgesteld. Het bedrijf, waar vier mensen werken, verloor meer dan de helft van de omzet. De politie deed de inval omdat destijds de nieuwe opiumwet in werking was getreden. Die verbiedt het bezit en de verkoop van materialen voor professionele of grootschalige wietteelt.

MaterialenDe winkel in het stadscentrum, in de Gerard Noodtstraat, verkoopt materialen voor mensen die thuis wiet willen kweken. Daarbij gaat het om lampen, afzuiginstallaties en kweektentjes goed voor maximaal vijf planten. "We verkopen ook maar vijf zaadjes per klant, daar zijn we heel streng in", vertelt medewerker Tom Bolland.

Het zelf kweken van wiet voor eigen gebruik is legaal. "We zien dat steeds meer ouderen het gaan doen, voor medicinaal gebruik."

HobbykwekerJustitie had na de inval drie maanden cel geëist tegen eigenaar Ed Gerritsen. De rechtbank en nu ook het hof zien echter geen reden Gerritsen ergens voor te straffen: zijn zaak wordt gezien als winkel voor de hobbykweker.

De inval en de nasleep met de rechtszaken heeft ervoor gezorgd dat de winkel lange tijd weinig verkocht. Bolland: "Eigenlijk hebben we een jaar lang amper iets verkocht." De loop begint er nu weer in te komen. Gerritsen: "Dankzij mijn spaargeld konden de drie personeelsleden in dienst blijven. Maar van de oude klanten zijn de meesten niet teruggekomen. Ze zijn misschien bang dat hier de hele dag de politie staat te loeren."

Hoe hoog de claim van de hennepshop wordt, bekijkt de advocaat van Plantarium.