Nieuws Actueel

Coberco-terrein in Arnhem in de verkoop

Na 14 jaar mogelijk snelle ontwikkeling voor ‘schandvlek’ aan de voet van de John Frostbrug in Arnhem, meldt de Gelderlander. Het vervallen terrein wacht al sinds 2002 op een nieuwe invulling.

Marco Bouman | Foto: Theo Peeters 19 oktober 2016

Coberco terrein arnhem

Royal FrieslandCampina doet het terrein van de voormalige Coberco-melkfabriek aan de Nieuwe Kade in Arnhem van de hand. "We voeren gesprekken over verkoop", laat een woordvoerder van het zuivelconcern in Amersfoort weten. Verder doet de multinational er het zwijgen toe over het vervallen fabrieksterrein aan de voet van de John Frostbrug, dat al sinds 2002 wacht op een nieuwe invulling - mogelijk komt nu eindelijk schot in de zaak.

Terugkopen

FrieslandCampina moest het complex in 2015 terugkopen van projectontwikkelaar AM en bouwer Ballast Nedam. Bij de verkoop in 2000 aan die twee partijen en Arcadis (dat uiteindelijk afhaakte) was die constructie overeengekomen in het geval het vijftien jaar niet was gelukt om de fabriek te herontwikkelen. Ook het bedrag, zo'n 3,2 miljoen euro, was destijds afgesproken.

Biedingen

Bij de gemeente Arnhem en bij FrieslandCampina meldden zich met regelmaat geïnteresseerden. Volgens ingewijden hebben er uiteindelijk zo'n vijftien een bod gedaan. Zes ervan hebben de eerste selectie overleefd en horen naar verluid snel aan wie het complex wordt gegund.

In de startblokken

Arnhemmers Wilbert de Haan en Willem Jakobs staan ondertussen in de startblokken om contact op te nemen met de nieuwe eigenaar. Zij willen het terrein zo snel mogelijk tijdelijk gaan invullen om van de huidige schandvlek 'een herkenbare en levendige plek' te maken. Een brainstormsessie met een aantal uiteenlopende partijen, vorige week, heeft diverse bijzondere ideeën opgeleverd, zegt De Haan. "Vooral ook voor de randen van het terrein, langs de brug en de kade, zodat een bouwer of ontwikkelaar er geen last van heeft."

Creatieve klasse

De gemeente Arnhem wil in het definitieve plan voor de resterende fabrieksgebouwen aan de Nieuwe Kade en het omliggende perceel 'een plek voor de creatieve klasse'. Een bedrijf mag niet meer ruimte innemen dan 750 vierkante meter. Daarnaast zullen er woningen komen. Kantoren zijn er niet toegestaan.

Gerelateerde artikelen:Steenfabrieksterrein ondergaat metamorfose De gasfabriek is de verbindende factor tussen ondernemers