Nieuws Actueel

Coffeeshop in Kampen trekt meer bezoekers uit regio

Coffeeshop 't Keldertje in Kampen trekt meer bezoekers uit de regio, zoals Dronten en Noordoostpolder.

Jaap Selles (De Stentor) 28 april 2016

Ondernemers stockpixabay

Het aantal klanten van coffeeshop 't Keldertje in Kampen is in de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld. Dat staat haaks op de doelstelling waarmee vijf jaar geleden is begonnen met het gedogen van de coffeeshop in de Boven Nieuwstraat. Hoewel 't Keldertje op termijn moet sluiten, is daar volgens burgemeester Bort Koelewijn op dit moment geen sprake van.

Burgemeester Koelewijn vindt de stijging opvallend. In de afgelopen jaren is het aantal klanten uit de gemeente Kampen vrijwel gelijk gebleven. In 2011 waren het er 703, vorig jaar 708.

Uit de regioDe extra klanten komen vooral uit de regio: 533 in 2011 om 1.223 in 2016. "We schatten in dat het voornamelijk inwoners van de Noordoostpolder en Dronten zijn", verklaart burgemeester Koelewijn. "Voor hen is Kampen makkelijk aan te rijden." Hij is niet blij met de ontwikkeling, maar vooralsnog is hij niet van plan om met de gemeentes in gesprek te gaan.

RegistratieBezoekers van 't Keldertje staan geregistreerd. Burgemeester Koelewijn wil laten onderzoeken of het mogelijk is om alleen klanten uit Kampen toe te laten. In het zuiden van het land is een min of meer vergelijkbare situatie. Alleen Nederlanders kunnen softdrugs kopen, buitenlandse toeristen niet meer.

GedoogbeleidNa jaren van illegaliteit, wordt coffeeshop 't Keldertje sinds vijf jaar gedoogd. Een belangrijke doelstelling is om het aantal gebruikers te verminderen. Dat is niet gelukt. Daarom wil burgemeester Koelewijn de coffeeshop nog niet onmiddelijk sluiten, maar opnieuw vijf jaar gedogen. "Anders wordt de softdrug elders of op straat gekocht."

OverbodigIn de komende periode wil hij 'scherp inzetten' op vermindering van alcohol- en middelengebruik. Hoe dat moet gebeuren, wordt onderzocht. Door het gebruik af te bouwen hoopt burgemeester Koelewijn dat 't Keldertje overbodig wordt.

De gedoogperiode van 't Keldertje eindigt op 1 juni. Voor die tijd besluit de gemeenteraad of de gedoogperiode wordt verlengd. In het afgelopen half jaar is onderzoek gedaan naar de Kamper coffeeshop. Zo is onder meer gebleken dat in de buurt amper sprake is van overlast.