Nieuws Actueel

Column Marco Aarnink: medewerkers zijn de sleutels naar succes

Topondernemer Marco Aarnink heeft niets met 'adviseurs, inspirators en andere goeroes'. Hij haalt zijn inspiratie liever uit ongepolijste praktijkverhalen en bovenal... uit zijn medewerkers. En die staan centraal in zijn nieuwste column.

Marco Aarnink | Raad van Advies 19 juni 2019

Employer brand strategie bedrijf personeel

Het is belangrijk jezelf te blijven ontwikkelen. In dit streven heb ik al heel wat sessies gehad van adviseurs, inspirators en andere goeroes met hippe visitekaartjes. Zij prediken met hun boeken en trajecten allemaal hun eigen magische formules (die trouwens niet zelden nog best prijzig zijn ook). Mooie, gepolijste verhalen in overvloed. En natuurlijk kun je daar best wel wat van opsteken, maar eerlijk gezegd ben ik geregeld teleurgesteld naar huis gegaan.

Ik haal mijn inspiratie liever uit ongepolijste praktijkverhalen. Rauwe verhalen over vallen, opstaan en opnieuw proberen. Over fouten durven maken en daar de vruchten van plukken (en soms met een lege fruitmand naar huis gaan). Mijn zoektocht naar zulke verhalen, zo realiseerde ik me ineens, vertoont veel overeenkomsten met het opsporen van je autosleutels: je zoekt je suf, blijken ze recht onder je neus te liggen. De spreekwoordelijke sleutels zijn mijn collega’s.

Verbindende schakel met de klant

Je medewerkers vormen de verbindende schakel tussen jou (de ondernemer/manager/ leidinggevende) en je klant. Een bron van onschatbare informatie. Zij weten als geen ander waar de pijnpunten zitten en wat een glimlach op het gezicht van een klant tovert. En uiteindelijk zijn zij bepalend of jouw bedrijf die befaamde gunfactor krijgt. Dus luister naar je medewerkers en nog belangrijker: doe er ook wat mee!

Lees ook: Marco Aarnink: 'benader klantrelatie als liefdesrelatie'

Kies daarbij voor een vorm die past bij jouw bedrijf. Zelf organiseer ik al jaren ‘milk meetings’, bij mijn huidige bedrijf Print.com omgedoopt tot ‘yogi-dates’. Een uurtje voor werktijd, want de ervaring leert dat de avonden vaak al druk zat zijn. De ingrediënten: een groepje hongerige drukwerknerds, een goedgevulde ontbijttafel en een luisterend oor. En niet zuinig doen, immers wie vrijwillig een uur eerder z’n warme bed verlaat, verdient minimaal ovenverse croissants, versgeperste jus d’orange, een eitje en natuurlijk yogi (om het kinderlijke enthousiasme te stimuleren).

Wat zou je anders doen?

De gesprekken volgen vanzelf. Wat kan er beter? Waar loop je intern tegenaan? Wat houdt klanten bezig? En mijn favoriet: wat zou je anders doen als je mij zou zijn? Best spannend om daar antwoord op te geven natuurlijk, dus aan mij de taak om de aanwezigen aan te moedigen. Laat me weten wat beter kan en hoe ik jullie beter kan ondersteunen.

Lees ook: Startup Stories: zo krijgt koeriers-app Brenger personeel mee in bedrijfsmissie

Dat zie ik namelijk als mijn hoofdtaak: het team faciliteren zodat zij kunnen doen waar ze het beste in zijn. Ik ga me dus ook niet verweren, maar ik luister naar alle ideeën. En om te laten zien dat openheid wel degelijk beloond wordt, volgt aan het einde van diezelfde dag een wrap up met de eerste resultaten.

Moedig kritisch zijn aan

Luister dus écht naar je team. Moedig kritisch zijn aan, verwelkom hersenspinsels en schrijf zo samen je eigen verhaal. Geloof me: tegen deze uitkomsten kan geen boek op of welke inspirational goeroedan ook.

Vier professionals uit het bedrijfsleven, die ieder vanuit hun vakgebied ondernemers op z’n minst aan het denken willen zetten: dat is onze Raad van Advies. Wekelijks delen topondernemer Marco Aarnink, marcom-deskundige Thijs Dorreboom, vitaliteits-specialist Martin Hersman en tech-expert Brechtje de Leij hun kennis met een column op deze website. Meer over de serie vind je hier.

Ondernemer-pur-sang Marco Aarnink is Upper Nerd, ook wel: CEO/founder, van Print.com. Eerder startte hij Drukwerkdeal.nl, wat hij in 2014 verkocht aan Vistaprint. Marco won in 2012 een Talent FD Gazelle en in 2014 een LOEY Online Entrepeneur Award. Hij is een van schrijvende leden van de Raad van Advies van De Ondernemer.

Ik haal mijn inspiratie liever uit ongepolijste praktijkverhalen. Rauwe verhalen over vallen, opstaan en opnieuw proberen

Marco Aarnink, topondernemer en lid Raad van Advies De Ondernemer