Nieuws Actueel

Coppens mag gaan uitbreiden

Mengvoederbedrijf verwacht in 2016 nog geen toename productie. Over enkele weken maatregelen tegen stank.

Simon Rood 19 februari 2016

Hondenvoer uitbreiding uitbreiden Drachten ondernemer

Mengvoederbedrijf Coppens in Helmond mag de productie gaan uitbreiden. De bestuursrechter in Den Bosch heeft gisterochtend de nieuwe vergunning hiertoe in werking gesteld. Buurtbewoner Pieter van den Broek had om schorsing van de vergunning gevraagd, die eind vorig jaar door de provincie is afgegeven.

Geen visvoer meerVan den Broek betwijfelt of de hierin opgenomen voorschriften zorgvuldig genoeg zijn opgesteld om geurhinder voor de buurt te beperken. In september buigt de rechtbank zich over de details van de vergunning in een zogeheten bodemprocedure die Van den Broek ook heeft aangespannen. Tot die tijd vindt de rechter het onnodig om de vergunning niet in werking te laten treden. De nieuwe vergunning zorgt ervoor dat Coppens definitief stopt met de productie van visvoer, een grote bron van stank uit het verleden. Bovendien kan het bedrijf nu een hogere schoorsteen plaatsen en andere maatregelen treffen om vieze lucht in het algemeen tegen te gaan.

'Dat rook ooit'De bestuursrechter oordeelde dat dit allemaal in het voordeel is van omwonenden. Van den Broek erkende dat ook in te zien. "Dan wil ik niet onnodig dwarsliggen”, zei hij tegen de bestuursrechter. De rechter waarschuwde Coppens dat de nieuwe vergunning nog niet definitief is. Als in september mocht blijken dat er toch strengere voorschriften moeten gelden voor geuruitstoot, moet het bedrijf zich daar aan houden. Algemeen directeur Hendrik de Vor van Coppens liet na afloop van de rechtszitting weten dat het bedrijf ‘binnen enkele weken’ de geurbeperkende maatregelen invoert. "Dan zullen mensen in september zeggen: Coppens, ja, dat rook ooit.”

Mest en voerHet verhogen van de productie is voor de langere termijn, zei De Vor. "Dit jaar zien wij nog geen toename van het te verkopen diervoeder. Gezien de ontwikkelingen in de markt denk ik dat het een jaar of vijf, zes duurt voordat we aan de maximale hoeveelheid zitten. En ook dan zal de geurhinder beperkt zijn.” Coppens mag op basis van de nieuwe vergunning de productie van mengvoeders verdubbelen. Het bedrijf is gevestigd op het BZOB- terrein in het zuiden van Helmond. Bewoners van de wijk Brouwhuis klagen al jaren over stankoverlast. Die komt niet alleen van Coppens af: ook over mestverwerker Den Ouden (Ferm-O-Feed) komen geregeld boze telefoontjes binnen bij het meldpunt voor stankoverlast.