Nieuws Actueel

IPCO: Cruiseschip schoner door Dordtse innovatie

Teun Muller zou het soms van de daken willen schreeuwen: "De Dordtse regio is op het gebied van scheepsbouw de grootste en meest innovatieve regio van Nederland. De streek behoort op Europees niveau tot de top van de maritieme industrie", meldt het AD.

ROB VAN ES 23 mei 2016

Rotterdam ms eurodam holland america line

Maar opscheppen is niet echt Dordts. "Dordtenaren zijn bescheiden", zegt Muller, voorzitter van Werkgevers Drechtsteden en voorheen directeur en mede-eigenaar van Rederij Muller.

Stimulans"De economie in deze regio heeft veel te danken aan de maritieme sector met ruim 850 bedrijven. Dat belang groeit nog steeds. Beperkingen scheppen nieuwe kansen. Door wettelijke eisen moet de uitstoot van scheepsmotoren steeds schoner worden. Dat is geen belemmering, maar een stimulans tot innovatie. Zie bijvoorbeeld wat IPCO Internationaal doet."

IPCO Power is een klein Dordts bedrijf, geleid door André Sluimer en diens zoon Bart. Het bedrijf rust wereldwijd cruiseschepen uit met een slimme brandstofmixer die de verbranding van stookolie schoner maakt. De homogenizer heet dat apparaat in goed Engels.

Foto: Milan Rinck

VetbolletjesStookolie bestaat uit microscopisch kleine vetbolletjes. Die bolletjes verbranden niet volledig. Ze dwarrelen na gebruik in de aandrijfmotoren als zwarte rook over het schip heen en laten afhankelijk van de wind een vettig laagje op de boot achter. Dat is niet fijn als je als cruisetoerist in je bermuda op het dek ligt te bakken. De vinding van IPCO Power lost dat probleem op. De homogenizer voegt water toe aan de stookolie en perst dit mengsel zo samen dat een homogeen mengsel ontstaat. De minibolletjes in de stookolie worden dan nog veel kleiner, zodat ze niet meer als onverbrande restanten op het dek van het cruiseschip blijven plakken.

Niet alleen is de uitstoot schoner, het leidt ook nog eens tot minder energieverbruik. 2 procent om precies te zijn. Dat lijkt nauwelijks de moeite waard, maar op een gemiddeld verbruik van 100.000 liter stookolie per dag tikt dat verschil aardig aan. De opmars van de homogenizer begon in 2010. Twee kroonjuwelen van de Holland America Line, de Rotterdam en de Rijndam, werden toen met dit apparaat uitgerust. André Sluimer: "Deze cruiseschepen voeren toen vooral op Alaska en Canada. De uitstoot van zwarte rook is in die noordelijke gebieden absoluut taboe. De homogenizer was dus een uitkomst." Een jaar lang voeren de twee topschepen van de Holland America Line ermee rond. De reder jubelde. Inmiddels zijn bijna alle cruiseschepen van de Carnival Corporation uitgerust met het innovatieve product van Dordtse bodem. Het is met 120 schepen met afstand de grootste cruisevloot ter wereld.

BrandstofverfijnersEr zit meer in het vat voor de Dordtse brandstofverfijners. Zo is langs kustwateren van Europa en Amerika sinds kort de zwaveluitstoot aan banden gelegd.

Het Dordtse bedrijf zette internationaal een nieuwe standaard neer voor schonere zeeschepen. En daar zijn ze gepast trots op. Je zou denken dat het een megabedrijf is. Maar heel IPCO Power bestaat uit niet meer dan vijf techneuten en een administratieve kracht.

BierVeel van hun vernieuwende ideeën ontstaan op maandagochtend bij de koffieautomaat en op vrijdagmiddag als de mannen aan het bier gaan.

Overigens, het principe van de homogenizer werd niet bedacht bij de koffieautomaat, maar bij McDonald's. André: "Tien jaar terug probeerden we een brandstofmotor te ontwikkelen die op slachtafval zou kunnen draaien. We haalden 400 liter afgewerkt hamburgervet op bij McDonald's. Het rook alsof er een gigantische barbecue aan de gang was, maar het werkte wel. Toch was die oplossing niet ideaal. We dachten verder en toen kwam de homogenizer in beeld."

MexicoHet klinkt vrij makkelijk, de ontwikkeling van dit wereldsucces. Toch zit het venijn in de details. Bart: "We zijn drie jaar bezig geweest om de homogenizer zo af te stellen dat hij helemaal automatisch werkt." André en Bart Sluimer lopen niet naast hun schoenen. Maar soms realiseren ze zich wel dat hun vinding wereldwijd het verschil heeft gemaakt. Bart: "Laatst was ik in Mexico. Toen lagen daar vijf cruiseschepen met onze homogenizer in de machinekamer. Dan denk je: we hebben het toch aardig gedaan vanuit ons Dordtse bedrijfje."

Op 27, 28, en 29 mei wordt voor de 17e keer AD Dordt in Stoom, het omvangrijkste stoomevenement in Europa, in Dordrecht gehouden. Er worden 250.000 bezoekers verwacht. De toegang is gratis. Voor historisch vervoer kan een dagkaart worden gekocht, het ‘Stoomrondje Dordt’.