Nieuws Actueel

Culinaire Power Queen onderneemt met missie

Danitzah Jacobs (37) begon Màrshé Breda in 2009 met een missie. Ze wilde de culinaire ervaring van vrouwen zonder werk nuttig inzetten. Het voornaamste doel: economische onafhankelijkheid creëren.

DeOndernemer | Foto: Kees Bennema 26 mei 2016

Danitzah jacobs marshe breda 1065

Op haar dertiende kwam Danitzah Jacobs met haar ouders vanuit Curaçao naar Nederland. "Van een omgeving met veel familie en ruimte ging ik naar een flatje in Breda. Dat was een cultuurschok."

ThuisNa haar opleiding kreeg ze al snel last van ondernemerskriebel. Het idee ontstond werelden bij elkaar te brengen door de liefde voor de diverse keukens met elkaar te delen. "Door de combinatie van ondernemerschap en mijn culinaire werk voel ik mij thuis in beide landen."

OntmoetingsplaatsMàrshé verzorgt catering voor bedrijven en particulieren (vanaf tien personen) met gerechten uit de Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse, Surinaamse en Caraïbische keuken. Màrshé is Papiamento voor een overdekte markthal, een ontmoetingsplaats op Curaçao.

Festivals"Ik werk met veertig oproepkrachten, hoofdzakelijk vrouwen, die traditioneel gekleed gaan tijdens het werk op locatie." Daarnaast is Danitzah steeds vaker te vinden op de festivals. "In mijn keuken in Breda bereid ik zoveel mogelijk voor en de halffabricaten gaan mee in koelwagens. Ik sta met een volledig ingerichte tent op festivals als Pal Mundo, Pinkpop, Lowlands, North Sea Jazz en Rollende Keukens."

OvergrootmoederEten vormt een rode draad in Danitzahs leven. In mei verschijnt haar boek Power Queens, culinair de wereld delen. "Er staan recepten in maar ook wijsheden vanuit de familie, bijvoorbeeld over hoe je obstakels overwint en je doel bereikt,"vertelt ze. "Zelf ben ik opgevoed door sterke vrouwen. Een van hen was mijn overgrootmoeder, die ook erg ondernemend was. Als ik het moeilijk heb, denk ik aan haar, aan haar kracht."

marshebreda.nl

powerqueens.com