Nieuws Actueel

Dalfsen overweegt belasting op reclame

Plaatselijke middenstand ergert zich groen en geel aan profiterende freeriders en gemeente verkent mogelijkheden.

Ruud de Jager | Foto: Pixabay 23 februari 2016

Reclame pixabay

De kans is aanwezig dat ondernemers in Dalfsen reclamebelasting moeten gaan betalen. Zogenaamde 'freeriders' betalen via een ondernemersfonds dan automatisch mee aan activiteiten en voorzieningen in het centrum.

FreeridersFreeriders, veelal grote landelijk opererende ketens, profiteren nu van inspanningen van lokale winkeliersverenigingen, maar weigeren met een lidmaatschap mee te betalen. Grote supermarkten, Duitse prijsvechters voorop, hebben daar een handje van. Zo zijn er meer ketens die niet thuisgeven als de penningmeester van de winkeliersvereniging aanklopt. De plaatselijke middenstand ergert zich er meestal groen en geel aan. Vooral omdat de freeriders met grote omzetten volop meeliften als er iets bijzonders wordt georganiseerd. Overigens doen AH en Jumbo in Dalfsen wel mee met de ondernemersvereniging.

Andere plaatsenOp diverse plekken in Nederland is de ontbrekende solidariteit via regelgeving van de plaatselijke overheid gerepareerd. Bijvoorbeeld in buurgemeente Raalte, waar sinds 1 januari 2016 reclamebelasting op basis van WOZ-waarde is ingevoerd. Vanuit een fonds worden zo projecten en activiteiten betaald om het winkelcentrum aantrekkelijker te maken.

In Ommen is het voorstel reclamebelasting te innen in 2013 na veel geharrewar afgeschoten. Er was onvoldoende draagvlak bij ondernemers, vooral bedrijven op industrieterreinen lagen dwars. Hardenberg kent een bedrijveninvesteringszone sinds 2012. Elke huurder of eigenaar van een bedrijfs- of winkelpand in het centrumgebied van Hardenberg of Dedemsvaart betaalt via een aanslag mee.

VerkennenDalfsen bevindt zich in een verkennende fase met een ambtelijke notitie. Er is volgens de gemeente geen officieel verzoek van een van de ondernemersverenigingen aan vooraf gegaan. Wel wordt er al jarenlang over gepraat. Chris Brandsema, voorzitter van Ondernemend Dalfsen, is niet direct voorstander van een verplichte heffing via de gemeente. "Als bestuur zien we liever dat de freeriders zich vrijwillig aansluiten." Brandsema hoopt dat de freeriders overstag gaan, voordat de gemeente de reclamebelasting verplicht stelt.

In maart volgt een belangrijke eerste stap, als de gemeenteraad van Dalfsen wordt gepeild. Het invoeren van belasting heeft vooral veel juridische haken en ogen.