Nieuws Actueel

Damrak wacht op toespraak Fed-voorzitter Jerome Powell

Beleggers op het Damrak zijn vrijdag vooral in afwachting van een toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell. De koepel van Amerikaanse centrale banken houdt zijn jaarlijkse bijeenkomst over het economische beleid in Jackson Hole en Powell zal mogelijk een update geven over de strijd tegen de hoge inflatie.

ANP 26 augustus 2022

ANP260822061 1

De Federal Reserve schroefde de rente tijdens de afgelopen twee beleidsvergaderingen met stevige stappen van 0,75 procentpunt op. Beleggers zijn benieuwd of de Fed de rente in de komende maanden mogelijk iets minder agressief gaat verhogen nu de inflatie voorzichtige tekenen van afkoeling laat zien.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een positief begin van de belangrijke Fed-dag. Ook de andere Europese beurzen lijken met plussen te openen. De belangrijkste Aziatische aandelenmarkten gingen vrijdag verder omhoog na de stevige koerswinsten op Wall Street. De Nikkei in Tokio sloot de week 0,6 procent hoger af.

Op het Damrak kwamen funderingsspecialist Sif en vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties nog met resultaten. Sif boekte minder omzet in de eerste jaarhelft. De bedrijfswinst viel wel iets hoger uit. Ook handhaaft het bedrijf zijn verwachtingen voor dit jaar. De maker van funderingen voor windturbines heeft al zo veel opdrachten binnen dat er in heel 2023 geen werk meer bij kan.

De 24 winkelcentra van Eurocommercial Properties laten sinds de eerste jaarhelft van vorig jaar een herstel zien na de coronalockdowns. In de eerste zes maanden van dit jaar lagen de retailverkopen 2,4 procent boven het niveau van voor de pandemie. Vooral in het tweede kwartaal groeiden de retailverkopen sterk. De bezoekaantallen van de winkelcentra lagen in de eerste jaarhelft op 88 procent van het niveau van voor de coronacrisis. De huurinkomsten namen toe en de leegstand bleef laag.

Investeerder HAL liet weten dat de waarde van zijn bezittingen in de eerste zes maanden van dit jaar is toegenomen. Wel leed het bedrijf een verlies door onder meer bijzondere lasten bij tankopslagbedrijf Vopak en een afschrijving bij Pro Gamers Group. HAL probeert momenteel Boskalis over te nemen en heeft inmiddels 55,6 procent van de aandelen van de baggeraar in handen. Het overnamebod van 32 euro per aandeel is volgens veel aandeelhouders te laag en ook het bestuur van Boskalis had dit graag hoger gezien.

De euro bleef onder de grens van 1 dollar en noteerde op 0,9961 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 93,32 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 100,14 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws