Nieuws Actueel

Datingapp Tinder komt met waarschuwingen voor oplichters

Datingapp Tinder gaat gebruikers waarschuwen voor oplichters die op het platform actief zijn. Ook in andere datingapps van moederbedrijf Match Group verschijnen berichten die gebruikers wijzen op de vormen van oplichting die vaak voorkomen.

ANP 10 januari 2023

ANP100123169 1

Apps zoals Tinder, waarmee je al swipend een mogelijke date selecteert, zijn razendsnel gegroeid. Daarmee zijn de apps ook een geliefd terrein voor criminelen die hun 'match' geld afhandig proberen te maken. Alleen in de Verenigde Staten loopt de schade van dit soort fraude al op tot gemiddeld 300 miljoen dollar per jaar, berekende toezichthouder Federal Trade Commission op basis van gegevens van sinds 2020.

Match Group adviseert mensen die via Tinder of andere apps dates zoeken nooit geld te sturen naar personen die ze nooit hebben ontmoet. Ook moet je extra argwaan hebben als iemand die zich als rijk of succesvol persoon presenteert met beleggingstips komt. "Als een potentiële nieuwe liefde je meteen crypto- of investeeradvies geeft, dan is er een grote kans dat het een scam is. Rapporteer deze dingen altijd meteen op het platform waar je elkaar hebt ontmoet."

The Tinder Swindler

Fraude en oplichting via datingapps kreeg vorig jaar veel aandacht door de Netflix-documentaire The Tinder Swindler. Die vertelde het verhaal van vrouwen die werden opgelicht door een man die zich voordeed als rijke diamanthandelaar en hen wist over te halen om omgerekend tienduizenden euro's te lenen en aan hem over te maken.

Net als de fraudeur in die serie doen oplichters die actief zijn in datingapps zich vaker voor als erg wanhopig. Oplichters beweren dan bijvoorbeeld geld nodig te hebben voor een visum of een belangrijke operatie. Match Group beveelt ook de functies aan die zijn ontwikkeld om datingappfraude tegen te gaan, zoals die voor de verificatie van selfies of videochat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws