Nieuws Actueel

De Goirlese horeca gaat voor levendig centrum

Een centraal punt in het dorp, met de kerk, kroegen en eens per week de markt: Goirle heeft het nooit gekend. Op het Kloosterplein probeert de horeca een levendige dorpskern te creëren. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Stan Schrijen | Foto: Jan van Eijndhoven 9 februari 2017

Goirle cafe Flanders en Mozes

Op een blinde ruit van eetkaffee Mozes in Goirle wordt deze donderdagmorgen een historische afbeelding van de Tilburgseweg uit 1915 opgehangen.

,,Een mooie aankleding; dat vult de leegte wat op", denkt eigenaar René Schellekens. Want in de winkelstraten rondom het plein hangen in plaats van bordjes met 'geopend', veel bordjes met 'te huur' op het raam.

Horeca in de lift

De horeca zit wel in de lift. Karin van Wezel, die naar het bevestigen van de poster staat te kijken, ziet de laatste tijd meer publiek richting de brasserieën, restaurants en cafés trekken. ,,Op vrijdagavond stonden hier laatst hele rijen fietsen; het leek wel alsof ik in de stad was."

Afgelopen zomer opende Italiaans restaurant Casa di Renzo zijn deuren en in het oude pand van ABNAMRO opent op 15 maart voor tien dagen Sjef's Table, een pop-uprestaurant vanwege het tienjarig bestaan van restaurant De Commanderie.

Vieze woorden

En sinds drie weken is er Flanders. ,,Ik heb lang bij Mozes gewerkt en mensen die daar kwamen, zie ik hier nu ook, maar er zijn ook heel veel mensen die daar niet kwamen. Met een ander aanbod komt er ook een ander publiek", vertelt Gijs Smarius, mede-eigenaar. ,,Als de horeca zich centreert, hopen we het voor elkaar te krijgen dat mensen in Goirle blijven, in plaats van richting Tilburg te gaan.

Not done

,,Het woord recreatie of toerisme laten vallen, was hier altijd not done", vertelt Schellekens van Mozes. ,,Dat waren vieze woorden. Dat is veranderd; ook de gemeente is toerisme nu aan het stimuleren."

Kern

De horecaondernemer weet wel een oorzaak voor die eerdere afwijzende houding. ,,Goirle heeft, doordat het in lintvorm gebouwd is, altijd een kern ontbeerd. In ieder dorp is het rondom de kerk te doen. Maar als je in Goirle naar de kerk rijdt is het afgelopen."

Versterken

De komst van Flanders is volgens Schellekens een goede zaak. ,,We moeten elkaar versterken, en evenementen zoals de Streetrace samen aanpakken. Dan ben ik ervan overtuigd dat in de zomer de terrassen voller komen te zitten."

Huiskamer

Op het plein heeft op donderdagochtend de markt zijn vaste stek. ,,Het is rustig", vindt groenteboer Henk Kappen. ,,Maar dit is nog wel een leuk lopende markt. Er staan vooral kramen met voedsel en bloemen; dat trekt de mensen nog. Wij vormen op deze manier de huiskamer van Goirle. De horeca wil ons hier ook houden."

Gemis

Nellie van den Dungen en Ria Laurijssen steken bij het sluiten van de markt het Kloosterplein over. Ook zij zien het aantal horecazaken groeien. ,,Dat trekt aan."

Vaste evenementen zijn er genoeg wat de dames betreft. ,,Wanneer er iedere week wat te doen is, zou dat ook niet goed zijn." Het gemis van een dorpskern, wordt door Van den Dungen en Laurijssen beaamd. ,,Het is jammer dat de sloop van die appartementen niet doorgaat. Dan had je vanuit hier zicht op de kerk gehad."

Gerelateerde artikelen

Tilburg gaat soepeler om met horeca in winkelsEen 'Funda' voor stadshart TilburgTilburg schiet voorbij piek winkelleegstand