De leegstand van het winkelvloeroppervlak in het centrum van Tilburg steeg vorig jaar van 7,3 naar 11,3 procent. Met die groei van 55 procent staat Tilburg vierde op de ranglijst van stijgers van Detailhandel Nederland. Den Bosch voert die aan met 65 procent groei. Daar staat 8,9 procent van het winkelvloeroppervlak leeg.
Het rapport 'Kiezen voor het kloppend hart' brengt zelf de nuance. De groei is in belangrijke mate terug te voeren op de sluiting van de warenhuizen van V&D begin 2015. Met een groot warenhuis in een relatief klein kernwinkelgebied telt die in Tilburg zwaar door. Voor september al staat echter al de opening gepland van Hudson's Bay in dat verkleinde V&D-pand.
In Tilburg is al het scenario in gang gezet dat Detailhandel Nederland bepleit. De gemeente werkt samen met onder meer Wereldhave en andere marktpartijen aan een ingrijpende herstructurering van het stadshart. Die werd ingezet met de definitieve komst van Primark.
Grote trekkers
"In de slipstream van de komst van die grote trekkers merken wij nu dat de belangstelling voor grotere winkelruimten op toplocaties toeneemt", zegt Stefan van Aarle, kwartiermaker voor de binnenstad.
Met de parkeertarieven in het centrum zit Tilburg volgens het rapport in de lagere regionen. Zowel in Breda, Den Bosch als Eindhoven is de consument zowel op straat als in de parkeergarages gemiddeld meer kwijt om zijn voertuig te stallen.
De opbrengst van de reclamebelasting steeg in Tilburg, onder meer door uitbreiding van het belastingplichtig gebied. Deze extra inkomsten worden door Ondernemersfonds Tilburg gebruikt om met allerlei acties en activiteiten de binnenstad te versterken en bezoekers te trekken. Voorbeeld is de Zondagsmarkt in het dwaalgebied.
De binnenstad kan ook rekenen op een wat hogere bijdrage uit het Detailhandelsfonds: van een ton nu naar 125.000 in 2017 en 2018
Gerelateerde artikelenOok in Nijmegen steeds meer winkelleegstandLeegstand op bedrijfsterrein in Den Bosch is historisch hoogLeegstand: 'stad moet meer doen'