Nieuws Actueel

De GRÜNDERstein Unternehmer Award helpt startende ondernemers uit Twente op weg

Ben je een startende ondernemer in Twente? Lees dan even verder. De GRÜNDERstein Unternehmer Award biedt een duwtje in de rug.

JULIA HENKEL |Frans Nikkels 16 juni 2017

Award 3

Benjamin Beloch weet wat het is, voor jezelf beginnen. Hij studeerde Small Business en Retail Management aan de Saxion in Enschede, is eigenaar van het marketingbureau p17 in Gronau en een van initiatiefnemers van de GRÜNDERstein Unternehmer Award, een prijs voor het beste idee van een startende ondernemer in het westelijke Münsterland, de Graafschap Bentheim en de regio Twente.

Vertrouwen

"Je hebt veel mensen die met een goed idee voor zichzelf willen beginnen", zegt Beloch. "Velen haken echter noodgedwongen weer af. Ze kunnen de bank niet overtuigen met hun verhaal of vinden onvoldoende klanten. Ze verliezen het vertrouwen in hun eigen idee. Dat is jammer, want het idee hoeft zeker niet slecht te zijn."

Lees ook: De realiteit van de startup-wereld: 'Het is vallen en weer opstaan'

Bedrijfsidee

Als startende ondernemer liep Beloch er zelf tegenaan met zijn bedrijfsidee in de geomarketing. "Je zit zelf zo diep in het onderwerp en bent zo enthousiast over de techniek dat niet iedereen kan volgen wat je doet. Een klant zegt niet gauw: sorry, maar ik heb even geen idee wat u me eigenlijk wilt verkopen."

Workshops

Daarom leren de deelnemers aan de GRÜNDERstein Award hun eigen bedrijfsidee helder en overtuigend te presenteren. "Vertel het zo dat je oma het ook begrijpt. Daar kun bij ons mee oefenen", zegt Beloch. Dat gebeurt onder meer in workshops op verrassende locaties, zoals vorig jaar in de kleedkamer van FC Twente in de Grolsch Veste.

Geldprijs

GRÜNDERstein is een Duitse woordspeling die volgens de initiatiefnemers precies omschrijft waar het ze om gaat. Ze willen startende ondernemers (Gründer in het Duits) helpen de eerste steen (Grundstein) te leggen voor een succesvolle onderneming. De geldprijs van 10.000 euro voor de winnaars is daarbij mooi meegenomen. Veel belangrijker is wat hen betreft echter de intensieve begeleiding door experts en het netwerk van ervaren ondernemers en andere starters.

Bureaucratie

De bureaucratische rompslomp kan voor startende ondernemers eveneens een drempel zijn. "In Duitsland komt daar zoveel bij kijken dat je nauwelijks weet waar te beginnen", zegt Claudia Eilers. Ze zette samen met haar Nederlandse man Han Hilderink de whysky&cigar salon in Gronau op. Samen zijn ze mede-initiatiefnemers van de GRÜNDERstein Award. "We willen anderen de problemen besparen die we in het begin zelf hadden en ervoor zorgen dat het succes van hun onderneming minder aan het toeval wordt overgelaten."

Versterken

De stichters van de grensoverschrijdende ondernemersprijs zijn overtuigd dat jonge, innovatieve bedrijven de economische kracht van de regio versterken. "Ook bestaande ondernemingen profiteren daarvan", zegt mede-initiatiefnemer Ingo Hoff.

Heimat

De grens met Nederland speelt wat hen betreft geen rol. Hoff: "Het is cool om voor deze prijs met Nederlanders samen te werken. Tegelijk lijkt het de normaalste zaak van de wereld. Trek een cirkel van zo'n 50 kilometer rondom Gronau en je hebt het gebied dat wij als onze Heimat beschouwen, de regio waar we vandaan komen en waar we ons thuis voelen." De finale met prijsuitreiking is op 4 november in het hart van die regio: in de Grote Kerk op de Oude Markt.

Meer informatie op grunderstein.nl