Nieuws Actueel

De Haagse rondvaartsector bereikt uniek hoogtepunt

De Haagse rondvaartsector zit al jaren in de lift en bereikte gisteren een uniek hoogtepunt: een rondvaart met vijftien boten en maar liefst 400 passagiers. Dat schrijft het AD.

Till Behne | Foto: Daniella van Bergen 6 juli 2017

Rondvaartsector Den Haag

Varen op de Haagse grachten. Het was lange tijd maar beperkt mogelijk, maar de laatste jaren wint het bootjevaren op de lokale binnenwateren snel aan populariteit. Deze woensdag is sprake van een voorlopig hoogtepunt. Vijftien boten van verschillende rondvaartorganisaties maken een tocht met bijna 400 passagiers. ,,Het is nog nooit zo druk geweest op de Haagse grachten.''

Handen ineen slaan

Met een glunderend hoofd kijkt Chris Schram naar alle instappende passagiers. Schram, eigenaar van de Willemsvaart, is medeverantwoordelijk voor deze armada, zoals hij het zelf noemt. ,,Toen de vraag werd gesteld zei iedereen: Dat kan niet, een tochtje over de grachten met een paar honderd man. Maar door met alle rondvaartorganisaties de handen ineen te slaan, is het toch gelukt.''

Zonnetje

Met grote touringcars worden de passagiers, allemaal trotse bezitters van een koninklijke onderscheiding, afgezet bij het opstappunt. Dat is bij De Verademing aan de Newtonstraat. Het duurt best even voordat alle 400 lintjesdragers aan boord zijn gegaan, maar gelukkig schijnt het zonnetje. Passanten stoppen even om te kijken waarom er zoveel boten tegelijk in het water liggen. ,,Ik heb geloof ik nog nooit zoveel boten bij elkaar gezien'', zegt een verbaasde voorbijgangster.

Vijftien sloepen

Als iedereen een plekje heeft gevonden, meren de vijftien sloepen af. Er zijn drie overdekte boten van De Hollandse Vloot, één overdekte van De Vlietvaart en één van De Salonboot. De Ooievaart is met zes schepen hofleverancier, de Willemsvaart levert twee schepen en ook The Hague Boat en Bootvaren Den Haag doen mee.

Lees ook: Amsterdam stuurt komende jaren toeristen naar Den Haag

Gids

Dan gaat het vanaf De Verademing richting Bij de Westermolens en langs het Westeinde, de Zoutkeetsingel, het Buitenom, Om en Bij en de Bierkade. Op de verschillende boten vertelt elke gids een bijzonder verhaal over de stad en haar grachten.

Hoge uitzondering

Ook de gemeente doet een duit in het zakje. De vier beweegbare bruggen in de stad, namelijk die aan het eind van de Prinsegracht, de brug bij het Johan de Witt College, die in de Boekhorststraat en de brug over de Paviljoensgracht, mogen bij hoge uitzondering open.

Unicum

De tocht eindigt ook nog eens met een unicum. De 'armada' heeft de Poolsterhaven in de Binckhorst als eindpunt. Deze haven moet nog officieel worden geopend, maar voor deze keer mag de bijzondere stoet er gebruik van maken.

Droom

Bij aankomst is Schram zichtbaar gelukkig. Hij glundert zoals hij dat de hele dag al heeft gedaan. ,,Het ging super, een groot succes. Alles is vlekkeloos verlopen, de bruggen gingen stuk voor stuk goed open en de passagiers zijn tevreden, dus ik ook. Het voelt toch een beetje als een droom die is uitgekomen. We hebben bewezen dat varen op de Haagse grachten heel goed kan, zelfs met zoveel boten tegelijk.''

Het is nog nooit zo druk geweest op de Haagse grachten

Chris Schram