Nieuws Actueel

De Speciaalzaak: Condoom Shop 't Hofje in Enschede

Ze zijn er nog: speciaalzaken van ondernemers die niet raken uitgepraat over hun product. In deze editie in De Twentsche Courant Tubantia Beatrix Stuijfbergen (57) van Condoom Shop 't Hofje in Enschede. 'Voorlichting blijft enorm belangrijk.'

Jochem Vreeman | Foto: Lars Smook 3 juni 2016

Condoomshop t hofje enschede speciaalzaak lars smook

Het is misschien wel de bekendste speciaalzaak in de Enschedese binnenstad, al zullen velen dat niet direct toegeven. Condoom Shop 't Hofje heeft een hoge drempel, maar heeft desondanks al twee decennia lang klanten in alle soorten en maten. Verscholen in de steeg naast café Rocks praten zij in 't Hofje dagelijks over het onderwerp waar we allemaal het meest aan denken: seks.,,Ananas, mango, kokos, cola en zelfs glow in the dark", eigenaresse Beatrix Stuijfbergen laat zomaar wat populaire condoomsoorten zien. 't Hofje heeft ze in alle geuren en kleuren en in elf verschillende maten, van 47 tot 69 millimeter doorsnede.

SpecialiteitTegelijkertijd zorgt de rest van haar assortiment ervoor dat de fantasie enigszins op hol slaat. Van chocopiemels tot winegumborsten en van droplullen tot massageolie, 't Hofje heeft het allemaal.,,Het ondeugende speelgoed en snoepgoed is zeker bijzonder, maar condooms zijn onze echte specialiteit", vertelt Stuijfbergen, die al sinds de oprichting het gezicht vormt van haar condoomshop.,,Als de Durexcondooms van de drogist niet passen, heb je vaak al een probleem'', weet de onderneemster. Nieuwe klanten kijken hun ogen uit bij al die soorten en maten en ik adviseer ze daar graag in."

Voorlichting't Hofje is in veel opzichten uniek. Nederland telt slechts één soortgenoot: de Condomerie in, hoe kan het ook anders, Amsterdam.De drempel voor de nuchtere Tukker is soms hoog, maar de openheid van Stuijfbergen neemt vaak het laatste beetje schaamte weg. ,,Ik sta hier regelmatig seksuele voorlichting aan jongeren te geven. Groepjes die in het begin maar wat slap ouwehoeren, stellen al snel serieuzere vragen. Zo lang het netjes blijft, ga ik altijd in gesprek. Ik heb na twintig jaar echt wel wat te vertellen.Vroeger hingen de bushokjes vol met campagneposters over veilig vrijen, tegenwoordig zie je dat niet meer. Ik merk dat er een nieuw soort preutsheid is ontstaan. Toen wij begonnen, zaten we middenin het aidstijdperk. Seksueel overdraagbare aandoeningen waren een groot angstbeeld. Dat is langzaam verdwenen, maar voorlichting blijft enorm belangrijk. Ja, 't Hofje heeft zeker ook een maatschappelijke rol."

InternationaalStuijfbergen zag in de loop der jaren een bont gezelschap voorbijkomen. ,,Klanten komen niet alleen uit de regio, maar ook daarbuiten. Er komen hier veel Duitsers en regionale inwoners.Zakenrelaties nemen hun bezoek uit het buitenland ook regelmatig mee naar 't Hofje. Dan is het: 'kijk eens wat wij hier in de stad hebben'. Vorige week kwam er een Zuid-Koreaan in de winkel, die keek een uur lang zijn ogen uit en ging met rode oortjes weg. Prachtig."