Nieuws Actueel

De tostitent is de nieuwe burgerbar

Het is duidelijk de tijd van de tosti. In de afgelopen twee jaar zijn er zo'n twintig nieuwe tostitenten bijgekomen in ons land, aldus het AD. Zijn we klaar met de hamburger?

Bonne Kerstens | Foto: Shody Careman 5 januari 2017

Tosti 1065

De tostizaakjes, vaak hip ingericht, hebben namen als Tostihut, Tostibar, Tosticlub, Toastables, Happy Tosti of Tosti World. Sommige bestaan al sinds 2013, maar de meeste tostirestaurants openden recent hun deuren. In Arnhem gaat volgende maand nog een Tostibar van start. De eigenaar vertelt trots op Facebook: 'We gaan experimenteren met allerlei smaken om ultieme verrassende tosti's te creëren!'

Hij is niet de eerste. Werkelijk alles wordt tegenwoordig op een tosti gegooid. Een rondje langs menukaarten leert dat mensen zwichten voor combinaties met krentenbrood, mascarpone en vanille-ijs, voor hummus met courgette, voor de tosti raclette of voor een tosti met zalm en tuinbonen.

Hamburger

,,De tosti is misschien wel een beetje de nieuwe hamburger", vertelt Joris Prinsen van Koninklijke Horeca Nederland. ,,De trend is zeker zichtbaar. Mensen zijn op zoek naar genietmomenten, en daghoreca neemt toe. De laatste twee jaar is het aantal lunchrooms in Nederland met 30 procent gestegen." De tosti is een populair product omdat er goed mee gevarieerd kan worden, vertelt Prinsen. ,,Daarnaast zijn tosti's niet duur, maar krijg je wel een product van hoge kwaliteit. En dat willen mensen graag."

Ook internationale trendwatcher Hans Steenbergen van Food Inspiration ziet de populariteit van de gegrilde boterham stijgen. ,,Maar alleen in Nederland. Ik zie nergens anders ter wereld lunchrooms waar ze alleen tosti's verkopen." Volgens Steenbergen is de tosti tegenwoordig veel meer dan de good old variant die we kennen uit de sportkantines.

Happy Tosti

Een van de populairste tostirestaurants is Happy Tosti in Den Haag. Het restaurant werd medio 2015 geopend. Het succes is, naast de tosti's, ook te danken aan de medewerkers: ruim de helft heeft een arbeidsbeperking, variërend van het syndroom van Down tot ADHD. Inmiddels zijn er drie vestigingen. ,,De tosti gaat Nederland veroveren'', zegt bedrijfsleider Winston Vreden.