Nieuws Actueel

De winkelketens gaan een toontje lager zingen

Marc van den Eerenbeemt 11 januari 2016

Winkelstraat Amsterdam openingstijden

V&D, DA, Manfield - de ene na de andere winkelketen gaat failliet. Dat is niet per se slecht voor zelfstandige winkeliers, leert een bezoek van De Volkskrant aan Rijswijk.

Lees ook: 'Filialisering' winkelstraten komt tot stilstand

De Dolcis-vestiging loopt er op zijn laatste benen, de grote V&D staat benauwd te wachten op een doorstart en vrijdag is ook Scapino nog failliet gegaan, maar in winkelcentrum In de Bogaard in Rijswijk parelt toch optimisme. Oud-winkelier in kindermode Martin Jasper komt nog bijna dagelijks bij J22, de modewinkel van zijn zoon Dennis. Jasper sr. ziet een nieuwe tijd gloren. "Ondernemen wordt weer een kwestie van hart en ziel. Je werkt niet alleen voor je eigen zaak, maar zorgt ook voor je buurman. En voor de bezoeker die de weg niet kan vinden. Zodat hij makkelijk en met een goed gevoel zijn weg kan vinden. Een goede ondernemer is betrokken bij zijn omgeving."

Hij ziet met welbehagen hoe zijn zoon zich rot rent voor zijn klanten en hartstochtelijk spreekt over uitbreidingsplannen en vernieuwing van het winkelcentrum. Dat ziet Jasper weleens anders bij de filiaalzaken verderop. Een winkel runnen is geen zaak van "negen tot vijf", weet hij. En hij ziet graag meer zelfstandig ondernemers om de boel er weer bovenop te helpen.

Verlaging van hurenOndernemers in het winkelcentrum dringen, liefst anoniem, aan op verlaging van de huren om kleinere bedrijven een kans te geven en daarmee meer afwisseling te creëren. De gemeente lanceerde afgelopen zomer een plan om de vastgoedbazen te bewegen tot een actiever verhuurbeleid. Rijswijk wil de leegstand duurder maken door de onroerendezaakbelasting voortaan geheel voor rekening te laten komen van de eigenaar - en niet zoals gebruikelijk voor ongeveer de helft van een eventuele huurder.