Nieuws Actueel

De zon schijnt altijd bij Schulte Energie en Techniek

Vader Wim en zoon Tim Schulte runnen in Denekamp met veel bezieling Schulte Energie & Techniek. Een familiebedrijf met een duurzaam karakter. En met een energieneutraal bedrijfspand. “We geven zelf het goede voorbeeld.” Deel 7 in de serie Twente Duurzaam.

Eddy van der Ley | Foto: Eric Brinkhorst 14 november 2016

Schulte Twente Duurzaam

De fraaie bedrijfslocatie annex showroom, aan de rand van Denekamp, is hét toonbeeld van energiezuinig en duurzaam ondernemen. “We hebben hier geen gas en wekken alle stroom zelf op,” zegt Tim Schulte. Die innovatieve koers stuitte bij de opening van het huidige bedrijfspand, in 2004, bij menigeen op onbegrip. “Toen ik zei dat ik een warmtepomp ging aanbrengen,” vertelt zijn vader Wim, “en dus geen gasaansluiting, werd ik zo ongeveer voor gek verklaard. In die tijd was de markt conventioneel en stond duurzaamheid nog in de kinderschoenen.”

Kennis en kunde

Er speelde nog iets anders mee. “Wij zijn mensen die eerst zelf nieuwe innovaties willen ervaren voordat we het aan de klant tonen of verkopen,” legt hij uit. “Omdat je dan de kennis en kunde hebt precies weet waarover je praat. Dat geldt voor alle technieken. Zo hebben we ook eerst zelf zonnepanelen op het dak gemonteerd, ons pand voorzien van een warmtepomp en pelletketel en hebben we LED-verlichting toegepast, voordat we de klant zijn gaan adviseren en bedienen.”

Mooie leerschool

Het zijn de volgorde en filosofie die ook zijn zoon Tim hanteert. “Toen ik in de zaak kwam,” memoreert hij, “wilde ik alles vanaf de basis meemaken. Ik heb de verkoop, het ontwerp en de engineering opgestart en ben daarnaast zelf als monteur begonnen, het dak op. Een mooie leerschool. Je maakt mij echt niets meer wijs, haha. Bij grote projecten help ik tegenwoordig ook nog wel mee met de montage van zonnepanelen. Omdat het mooi werk is en het zegt iets over de bedrijfscultuur. Normaal doen en hard werken zijn de kernwoorden. De lijnen zijn kort, we hebben letterlijk een open kantoor, vormen een team. We doen alles met elkaar en voor de klant.”

Zon schijnen

Als Tim ergens binnenkomt, gaat vaak letterlijk de zon schijnen. Geen wonder, hij richt zich binnen het bedrijf op de afdeling zonne-energie. “Met ons bedrijf hebben we inmiddels meer dan 3.000 zonnestroominstallaties gebouwd,” rekent hij voor. “Voor particulieren, kleine en grote bedrijven. Het is een tastbaar product. Mensen kopen het, wij monteren het en opeens produceren ze dan hun eerste zonne-energie. Het moment dat iemand zijn draaimeter achteruit ziet gaan, met een lach op zijn of haar gezicht, ja, daar krijg ik een kick van.” Of hij thuis ook zonne-energie opwekt? “Retorische vraag, haha. Voordat we het huis betrokken, lagen de zonnepanelen al op het dak.” Vader en zoon hechten aan een goede relatie met de klanten. “We komen persoonlijk langs, geven advies op maat,” zegt Wim, “afhankelijk van de ligging van het dak en/of de schaduw op het dak hoeft zonne-energie niet voor iedereen gunstig te zijn. Als het zich niet loont, dan raden we het af. We adviseren op basis van vertrouwen.”

Crossen

Het leveren van zonne-energie behelst ongeveer 35 procent van de werkzaamheden, beklemtoont hij. “Sommige mensen denken: ‘Schulte, dat is zon’. Maar dat is niet het hele verhaal. De overige duurzame installatietechnieken vormen 35 procent en de rest is conventionele installatietechniek. Die laatste tak wordt steeds kleiner, bij nieuwe technieken hoort immers duurzaamheid.” Of Wim en Tim het familiebedrijf willen uitbreiden? “Wel iets, maar niet teveel. We willen de klanten persoonlijke aandacht en advies blijven geven. Bovendien: als we met allerlei auto’s door Nederland gaan crossen, zijn we dus níet duurzaam bezig.”

Schulte biedt totaalpakket

Schulte Energie en Techniek in Denekamp levert een totaalpakket op het gebied van duurzame energietechniek, elektrotechniek, installatietechniek en zonne-energie. Van advies tot installatie, nazorg en onderhoud. Het bedrijf is sinds jaar en dag specialist in installatie- en elektrotechniek, maar daar is een nieuwe tak bijgekomen: duurzame energie-installaties als zonnepanelen en -boilers, warmtepompsystemen en houtpelletketels. Wim Schulte: “Op de vraag van mensen of we stroom verkopen, zeg ik ja, want we verkopen zonnepanelen. Of we gas besparen? Ja, want we hebben warmtepompen. Enzovoorts.”

Twentse Duurzame Bedrijven

Tijdens het Business Festival op 20 april 2017 maakt De Ondernemer bekend welk bedrijf zich het meest duurzame bedrijf van Twente mag noemen.

> Lees meer over het Business Festival

In de serie Twente Duurzaam verscheen eerder:

> Agrisun ziet groeimarkt voor nieuwe generatie panelen

> Ecogrant Oldenzaal geeft advies rondom duurzame investeringsprojecten

> Tom Linneman checkt bouwplaatsen op Breeamscores

> Farwick Groenspecialisten blijft doorgaan met innovatieve, duurzame oplossingen