Nieuws Actueel

De zussen Schijvens kleden nu de mannen

De zussen Pien en Jet nemen Schijvens Mannenmode in Hilvarenbeek over. De geschiedenis van de zaak beslaat ruim anderhalve eeuw, schrijft het Brabants Dagblad.

Nelly Wouters-Hamers | Foto: Jeroen de Jong 20 oktober 2016

Schijvenszussen

Na vier generaties Schijvens Mannenmode Hilvarenbeek met mannen aan het roer, komen de vrouwen in opmars. Het vijfde geslacht dient zich aan. De zussen Pien (28) en Jet (26) nemen het stokje over van vader Martin Schijvens (67). "Na 45 jaar worden mijn dochters het gezicht van de familiezaak", aldus Martin Schijvens. Na de hogere textielschool trok hij op 22-jarige leeftijd in de winkel van zijn vader Mathieu en voorheen opa Tinus.

De aankoop van 500 Levi's broeken door Martin vond Mathieu maar een dwaas idee. Toch gingen de jeans als zoete broodjes over de toonbank. "Ik had lef, vak- en modekennis en doorzettingsvermogen. Mijn vrouw Carin werd mijn rechterhand. Zonder haar had ik het niet gered."

Generaties lang

De bedrijfsgeschiedenis begint in 1863, toen Jan Schijvens een handeltje in stoffen startte. Een naaiatelier, kleermakerij, fietsenzaak annex naaimachines volgden generaties lang. De hoek Diessenseweg tot aan de Johanna van Brabantlaan en een stuk Gelderstraat was eigendom van de familie Schijvens. Een oliemolen maakte in de jaren 40 plaats voor de winkel Schijvens Mannenmode.

Pien en haar zus Jet hebben een mode-opleiding gevolgd. "Wij hebben er enorm veel zin in. Leuk als klanten onze opa nog hebben gekend. Voor hen zijn wij altijd nog 'Thieu Schijvens'." Vanaf 1 november zijn de zusjes er klaar voor. "Wij houden de naam van onze vader aan en wij houden het bij mannenmode, omdat heren zich graag laten leiden."