Nieuws Actueel

Deelcafe De Buurman: koffie om mensen bijeen te krijgen

Hardinxveld is een café rijker: een deelcafé. Daar is klaarstaan voor een ander het ultieme doel geholpen door een bak koffie, schrijft het AD.

Michiel Straub 29 september 2016

Deelcafe de buurman

Het is nog een beetje stoeien met de enorme koffiemachine op de eerste reguliere openingsdag. Knopjes, hendeltjes, schuifjes, het is zoeken voor de barista's. Toch weten Hardinxvelders het gloednieuwe café al prima te vinden.

Afgelopen zaterdag was het volgens eigenaar Dick de Krijger al behoorlijk druk en ook vandaag nemen nieuwsgierigen een kijkje. Sommigen brengen een cadeautje vanwege de opening van De Buurman.

Het café aan de Peulenstraat is eigenlijk meer een koffiezaakje, waar je behalve voor een kop koffie of thee ook terecht kunt voor een flinke taartpunt of tosti. En om te delen. Want wie een kop koffie koopt, kan voor een eurootje extra een tweede bakkie kopen voor iemand die het niet kan betalen: een uitgestelde koffie. In de etalage wordt op een lei bijgehouden hoeveel dat er inmiddels zijn: het bord telt al aardig wat turfstreepjes.

Patroon doorbrekenVolgens De Krijger is de koffie die er wordt geschonken, geen doel op zich, maar een middel om mensen bij elkaar te brengen. ,,Hup, de woonkamer uit, mensen ontmoeten'', vat hij kort samen. ,,De Buurman moet gaan bruisen. Dat heeft dit dorp ook wel nodig. De inwoners zijn best wat conservatief en veel mensen zijn op zichzelf. Met het deelcafé wil ik dat patroon doorbreken.''

De Krijger wijst op een bord in de zaak. Daarop hangt een briefje: 'Wie wil een man helpen met het opzetten van zijn modeltreinen? Hij kan dit niet meer zelfstandig'. Op de achterkant van het briefje staat een telefoonnummer. ,,Toch mooi als er iemand hier binnenstapt die een uurtje zijn handen vrij heeft en wil helpen?''

Vrijwilligers Het deelcafé draait volledig op vrijwilligers. Een kleine vijftig heeft De Buurman er nu. Om de openingstijden uit te breiden naar de avonden heeft De Krijger nog een paar vrijwilligers meer nodig. ,,Deelgenoten, noemen wij die.'' Verder heeft hij plannen voor een mannendiner en een mamacafé voor jonge moeders. Ook is De Buurman druk bezig met een leggen van contacten met onder meer welzijnsorganisaties.

BestaansrechtOver een jaar wil De Krijger dat De Buurman nog meer activiteiten aanbiedt en dat het zijn bestaansrecht heeft bewezen.