Nieuws Actueel

Ex-TU Delft'ers halen 1,3 miljoen op om droom Elon Musk te verwezenlijken

Het Delftse Hyperloopbedrijf Hardt heeft 1,3 miljoen euro opgehaald. Dat geld wil het bedrijf gebruiken voor de verdere ontwikkeling van de testbaan waar treinen met een noodvaart doorheen kunnen zoeven: de hyperloop. Zo schrijft het AD.

Redactie AD | Foto: ANP Foto 16 februari 2018

Hardt hyperloop delft tim hauber prins constantijn

Hardt Hyperloop is het eerste bedrijf in Europa dat de hyperloop ontwikkelt. De start-up is opgericht door studenten van de TU Delft die eerder de Hyperloop Pod Competition in Los Angeles van de Amerikaanse miljardair Elon Musk wonnen.

De Tesla-baas wil een futuristisch vervoerssysteem waarbij passagiers grote afstanden over land kunnen afleggen met snelheden van meer dan 1.000 kilometer per uur. Het idee is om capsules in een bijna-vacuüm door een buis te laten zweven door middel van magneten.

Lees ook: Tesla-oprichter Elon Musk tekent bizar salariscontract: 55 miljard of 0 dollar over 10 jaar

Bouwbedrijf BAM en de Nederlandse Spoorwegen investeerden al in Hardt. Nu hebben ook onder andere Exact-oprichter Paul van Keep, profvoetballer Gregory van der Wiel en duurzaam energiefonds Enfuro Ventures geld gestoken in de Delftse onderneming.

Testfaciliteit

Hardt realiseerde vorig jaar de eerste testfaciliteit voor hyperloop van Europa op de campus van de TU Delft. Daar worden nu op lage snelheden verschillende hyperloopsystemen getest.

Voortrekker

Daarnaast wil het bedrijf een voortrekkersrol spelen bij de ontwikkeling van een testfaciliteit in Flevoland. Die zou volgens beramingen van onderzoeksinstituut TNO 120 miljoen euro kosten. Een brede coalitie van Nederlandse bedrijven en organisaties riep de overheid op om een eenmalige investering te doen om die testfaciliteit in Flevoland van de grond te krijgen.

https://youtu.be/KDQ2QkylniU