Nieuws Actueel

Delta in Middelburg moet binnen jaar splitsen

Energiebedrijf Delta moet binnen een jaar worden opgesplitst. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de termijn voor de splitsing definitief vastgesteld op 30 juni 2017. Delta heeft zich lang verzet tegen de verplichte splitsing.

Van onze redactie 6 juli 2016

Deltaenergiebedrijf

Het Zeeuwse bedrijf kreeg eerder uitstel van de ACM voor het loskoppelen van de netbeheerderstak van het energieleveringsbedrijf. Energiebedrijven Nuon en Essent hadden daar bezwaar tegen gemaakt, maar Delta betoogde dat het de extra tijd écht nodig heeft.

Een woordvoerder van Delta laat weten dat door de beslissing van de ACM nu niets verandert voor het bedrijf. "We hadden ons al ingesteld op die termijn en die blijft nu overeind."

TransportnetAl in 2008 is wettelijk vastgelegd dat energiebedrijven geen eigen transportnet meer mogen hebben. Delta is samen met Eneco het enige bedrijf in Nederland dat nog stroom opwekt én beschikt over eigen kabels voor de levering van elektriciteit.

De twee bedrijven verzetten zich tegen de opsplitsing, omdat de stroomprijzen laag zijn en het netwerkbedrijf een zekere bron van inkomsten is. Ook vrezen ze na een splitsing te worden opgeslokt door een groot buitenlands bedrijf, zoals dat met Nuon en Essent gebeurde.

In reactie op de splitsing zette Delta delen van het bedrijf in de etalage, maar de verkoop wil niet echt vlotten.

Gerelateerde artikelen:

Zeeuws energiebedrijf Delta met rug tegen de muur

Delta nv mag splitsen

Reorganisatie bij Delta Middelburg