Nieuws Detailhandel
CBS: omzet supermarkten en foodsector gedaald, roep om personeel neemt toe
De detailhandel kende in het eerste kwartaal een recordomzetgroei in vergelijking met vorig jaar meldt het CBS, maar die cijfers vereisen vooral enige nuance: er was toen een lockdown. Uit de cijfers blijkt onder meer ook dat bij supermarkten de omzet daalde en in de foodsector over de gehele linie sprake was van omzetdaling.

Bij supermarkten daalde volgens het CBS de omzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen Nederland in lockdown zat. Foto: Shutterstock.
Het CBS meldt via het ANP 'een recordgroei voor detailhandel' maar dat moeten we vooral wel in enig perspectief zien, lees: het wordt vergeleken met de lockdownperiode van toen. Dat wetende, ten opzichte van dus een jaar eerder liepen de opbrengsten met 14 procent op. Vooral kledingwinkels, schoenenzaken en bouwmarkten kenden een grote omzetstijging. Kledingwinkels behaalden met een groei van 91 procent zelfs het hoogste omzetniveau in tien jaar.
Daling omzet supermarkten
Bij winkels die tijdens de pandemie wel geopend mochten blijven, is het beeld anders. Volgens het CBS lieten drogisterijen met een plus van 6 procent bijvoorbeeld een relatief lage omzetgroei zien. Bij supermarkten daalde de omzet, terwijl speciaalzaken, zoals slagerijen en kaaswinkels, er wel in slaagden om hun opbrengsten op te voeren. Over de gehele linie was in de foodsector sprake van een omzetdaling van 1 procent.
Grootste probleem: personeelstekort
Maar het fikse omzetherstel betekent niet dat de detailhandel nu weer uit de zorgen is. Bij een peiling door het CBS aan het begin van het tweede kwartaal gaf bijna 40 procent van de winkeliers aan dat personeelstekort de belangrijkste belemmering is voor de bedrijfsvoering. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde dat op 34 procent uitkwam. Ten opzichte van het begin van het voorgaande kwartaal steeg dit percentage voor winkeliers het meest van alle bedrijfstakken en verdubbelde ongeveer. Daarnaast voelen winkeliers zich de laatste tijd vaker belemmerd door tekorten aan materialen en andere zaken.
Als reactie op de oproep van minister Kuipers om plannen te maken voor dit najaar, met mogelijk miljoenen coronabesmettingen: Eus Peters (Raad Nederlandse Detailhandel): 'Overheid, geef ons wel de handvatten om zelf plannen te kunnen maken'
,,De arbeidsmarkt loopt vast en daarmee ook de samenleving. Dit is het lot voor de komende tijd", waarschuwt Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan Tilburg University, in dit artikel. Volgens hem ligt de oplossing bij onder meer bij parttimers. De hoogleraar vindt dat vakbonden, werkgevers en overheid de handen ineen moeten slaan om de problemen zo goed mogelijk op te lossen. ,,We hebben veel deeltijders, zorg ervoor dat deze mensen meer uren gaan werken. Daar komt bij dat we studenten moeten stimuleren om te kiezen voor een opleiding voor de meest vitale functies in onze samenleving. We moeten echt scherpere keuzes maken, zodat onze samenleving niet vastloopt."
Ruim zes op de tien winkeliers hebben tegen het CBS gezegd dat ze verwachten dat de prijzen de komende drie maanden zullen stijgen.
Ook inflatie is reden omzetgroei
De omzetgroei van de detailhandel is voor een deel ook te verklaren door de flink opgelopen inflatie. Maar de toegenomen hoeveelheid verkochte producten was in het eerste kwartaal met afstand de grootste factor. Veel prijsverhogingen moeten bovendien nog komen. Ruim zes op de tien winkeliers hebben tegen het CBS gezegd dat ze verwachten dat de prijzen de komende drie maanden zullen stijgen. Een kwartaal geleden zeiden nog maar vier van de tien detailhandelaren dat.