Nieuws Detailhandel

Michelle (17) spaarde jarenlang voor haar droom: een eigen wafelkraam

Michelle Hoorn (nét 17) spaarde jarenlang om haar droom waar te maken: een eigen wafelkraam. Nu toert ze het land door met verse Brusselse wafels met slagroom, chocolade en toppings.

Janet de Vos (AD) 7 mei 2022

Wafelkraam michelle jonge ondernemer

Michelle Hoorn (17) is met haar zelf verdiende geld een wafelkraam begonnen: Michelle's Wafelpaleis. Foto: AD/Merel Klijzing.

Nee, zeeën van tijd had Michelle Hoorn uit Bodegraven al nooit: ze volgt de mbo-opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker, werkt op zaterdag bij Zeeman en heeft zes oppaskindjes. Toch heeft ze nog tijd gevonden om een eigen bedrijf te starten. Op zon en feestdagen is ze op pad met Michelle’s Wafelpaleis. Behalve wafels verkoopt ze fruit met chocolade, frisdrank en limonade vanuit haar eigen ‘paleis’.

,,Een eigen kraam was echt een droom”, vertelt de jonge Bodegraafse enthousiast op AD.nl. ,,Mijn ouders stonden vroeger op de kermis en mijn familie doet dat nog steeds. Ik hielp vaak bij de touwtjestrekkraam en ’s winters in de oliebollenkraam. De kermis is mijn ding, maar met school nu en later misschien een gezin is de kermis lastig te combineren. Met mijn wafelkraam kan dat wel. Bovendien voelt dit niet als werken.”

Lees ook: Jonge ondernemers veroveren markt met koffie én supplementen

Jaarlijks legde Michelle geld apart voor haar droom

Michelle betaalde de kraam, de inrichting, de bestickering en de ingrediënten helemaal zelf. Jarenlangs legde ze minstens de helft van wat ze verdiende met bijbaantjes apart. Onlangs investeerde ze zo’n 8000 euro in haar eigen wafelpaleis en nu staat ze op braderieën, onder meer in Utrecht, Rotterdam en Scheveningen.

,,De eerste keer was heel spannend. Als eigen baas mag je alles beslissen, maar je bent ook verantwoordelijk. Gelukkig ging het heel goed; sommigen kochten ‘s ochtends een wafel en kwamen ‘s middags terug om er nog een te halen, omdat ze het zo lekker vonden”, lacht Michelle.

Lees ook: Jonge ondernemers ontwikkelen kruidentoren om verspilling tegen te gaan

Michelle maakt in haar kraam het beslag en bakt daar ook - met behulp van wafelijzers - super verse wafels. Die verkoopt ze voor 2,50 euro per stuk, inclusief chocolade of poedersuiker. Klanten kunnen de wafels verder ‘beleggen’ met toppings als slagroom, aardbeien, banaan, discodip, karamel en Oreo-stukjes. ,,Die kosten 50 cent per stuk. Je kunt het zo gek maken als je wil”, lacht Michelle. ,,Mijn favoriet? Een wafel met chocola, slagroom en aardbeien.”

Michelle verkoopt wafels, omdat die nog niet zo bekend zijn. ,,Suikerspinnen heb je heel veel op braderieën, wafels die je zelf kunt samenstellen nog niet. Dit leek me wel een leuk en origineel idee.” Hoewel de jonge onderneemster zelf alles regelt en betaalt, krijgt ze ook hulp. ,,Mijn wagen staat in Ter Aar, maar mijn moeder en ik hebben geen rijbewijs. Gelukkig rijden onze vrienden uit Ter Aar de wagen en ons overal heen. Ook mijn vriendinnen willen helpen in de kraam.”

'Suikerspinnen heb je heel veel op braderieën, wafels die je zelf kunt samenstellen nog niet. Dit leek me wel een leuk en origineel idee'

Maar Michelles grootste hulp is haar moeder Daniella met wie ze een hechte band heeft. Met haar vader, die verongelukt is, had Michelle weinig contact. ,,Mijn moeder support me met alles. Toen mijn moeder zwanger was van mij, is ze gestopt met de kermis om mij op te laten groeien in een vast huis en daarom heeft ze een vaste baan. Het is heel leuk om nu samen op zon- en feestdagen in de kraam op braderieën te staan.”

Michelles droom is straks te werken als leidinggevende in de kinderopvang of in de kraamzorg, een gezin te stichten, maar ook zeker met haar kraam op pad te blijven gaan. ,,Het lijkt me heel leuk om op festivals en grote evenementen te staan. Ook hoop ik bijvoorbeeld in vakanties op de kermis te staan en ik hoop dat er een plekje voor mijn kraam is tijdens de Najaarsmarkt in Bodegraven. In mijn eigen dorp Bodegraven wafels verkopen, dat wil ik heel graag.”

Moeder Daniella steunt de jonge onderneemster waar mogelijk. Foto: AD/Merel Klijzing.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws