Nieuws Detailhandel

Als jonge ondernemer een bedrijf overnemen? Niet makkelijk, ontdekt Pieter (20)

De toen 19-jarige boerenzoon Pieter van Middelaar was vorig jaar in het nieuws omdat hij als zzp'er tuinklussen deed én dat hij een machine had gekocht waarmee hij eikenprocessierupsen kon opzuigen. Hij werkte zeven dagen per week, zestien uur per dag. Een jaar later zijn de plannen van de jonge ondernemer stevig aan het groeien. Hoe hij op zijn twintigste druk is een bedrijf over te nemen, en welke obstakels die jonge leeftijd erbij oplevert.

Lutske Bonsma (AD) 20 september 2021

Pieter middelaar rvm trading bedrijfsoverdracht

Pieter van Middelaar in zijn bedrijfshal. ©RodneyPhotography

Vorig jaar zei je dat je iemand in dienst wilde nemen om de machine te bedienen. Heb je dat gedaan?

,,Zeker. Na het artikel in het AD en nadat ik aan tafel had gezeten bij televisieprogramma Beau kreeg ik zoveel werk dat ik twee jongens in vaste dienst heb genomen. Daarnaast had ik tien tot twaalf extra werknemers via een uitzendbureau. In totaal heb ik zeventien jongens aan het werk gehad", vertelt Van Middelaar in gesprek met diezelfde krant.

Wat doe jij dan?

,,Ik heb het hartstikke druk. Het kost veel tijd om zeventien jongens op de juiste plek te krijgen en te zorgen dat ze de juiste spullen hebben. Ik heb deze zomer zelf niet veel op een kraan of in het groen gezeten, want ik ben bezig met nieuwe dingen. Ik merk dat ik daardoor minder aandacht kan geven aan mijn eenmanszaak. Die ga ik niet verder uitbreiden. Ik houd twee jongens in dienst, maar ik ga geen uitzendkrachten meer inzetten.”

Wat ga je doen?

,,Via mijn bedrijf PVM-Trading verkocht ik al matten en rijplaten van duurzaam gerecyclede pvc, rubber en kunststof. Daar ben ik ingerold toen ik zelf kunststofrijplaten nodig had. Vervolgens zag ik er wel handel in. Ik koop de spullen bij Tom Sold in Barneveld en raakte met de eigenaar aan de praat. Hij runt het bedrijf met zijn gezin, en om te groeien heeft hij personeel nodig, maar dat ziet hij niet zitten. Ik zie dat wel zitten, daarom gaan we het samen doen. Hij doet de inkoop en ik de verkoop. Mijn focus ligt op de handel. Ik ben twintig jaar en heb energie om ideeën uit te werken en kansen te pakken. Ik zie in kunststof en composiet een enorm groeipotentieel. Op termijn ga ik het bedrijf overnemen.”

Lees ook: Waarom je bedrijf voor een koper misschien veel interessanter is dan je denkt

Ben je daar niet wat jong voor?

,,Een bedrijfsovername op je twintigste komt inderdaad niet vaak voor. Het is een hoop regelwerk en best wel een lang traject. Een overname regel je niet in een maand. De heren met stropdassen, de mensen van de cijfers, trappen soms op de rem. Ik zie veel mogelijkheden en wil gas geven; zij willen alles op papier zetten en dichttimmeren. Dat is het verschil tussen mij en mensen met een stropdas, maar het gaat helemaal goed komen.”

Wat verkopen jullie en aan wie?

,,Kunststofrijplaten, pvc riool- en drainagebuizen, vloertegels en matten en composietplaten die gebruikt worden in gevels en badkamers. Onze klanten zijn aannemers, bouwbedrijven en particulieren. De particulieren zijn doe-het-zelvers of bijvoorbeeld een paardenhouder die stalmatten nodig heeft, iemand die drainage in de tuin aanlegt of een mat koopt voor de voortent.”

,,Een overname regel je niet in een maand. De heren met stropdassen, de mensen van de cijfers, trappen soms op de rem"

Wat is jouw ambitie?

,,We willen een totaalaanbieder van kunststof voor de bouw en infra worden. Ik wil het assortiment uitbreiden, maar wel voor iedereen toegankelijk blijven. Als bedrijven groeien zie je vaak dat je een account moet aanmaken als je een bestelling wil doen. Wij willen toegankelijk zijn voor grote en kleine klanten. Want tien kleine klanten zijn één grote klant. Als mensen iets van kunststof nodig hebben, moeten ze denken: Ik moet naar Tom Sold, daar hebben ze alles. We willen de grootste kunststofleverancier van de Benelux worden.”

Vanaf vandaag altijd op de hoogte met het laatste nieuws voor ondernemers. Rond lunchtijd in je mailbox!

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws