Nieuws Detailhandel

Deze schoenmaker vond via Facebook zijn opvolger: Iraniër Assad neemt zaak over

Klanten brengen hem appelflappen en flessen wijn omdat ze zo blij met hem zijn en hem gaan missen. Schoenmaker Bob Fleskens (65) stopt op 1 april na 44 jaar met zijn werk in Helmond. Als een van de weinigen in het vak heeft hij een opvolger: de 37-jarige Iraniër Assad.

Tonny Peeters (AD) 22 maart 2023

Schoenmakers Bob Fleskens Affad

Bob Fleskens (rechts) stopt na 44 jaar als schoenmaker. Hij wordt opgevolgd door Assad uit Iran (links). Foto: René Manders/DCI Media

Ze zijn op een bijzondere manier bij elkaar gekomen: via een Facebookpagina voor schoenmakers. Normaal gesproken bespreken collega’s problemen uit het vak op dat sociale platform. Fleskens postte daar ruim een jaar geleden het bericht dat zijn zaak in winkelcentrum Brouwhorst in Helmond te koop staat.

De in het Belgische Herselt wonende Assad reageert: hij is op zoek naar een schoenmakerij in Brabant om over te nemen. Assad had zeven jaar een schoenmakerij in zijn geboorteland. Sinds twaalf jaar woont hij in België. De Iraniër draait nu al mee in zijn nieuwe zaak, zo schrijft het AD.

''Paul vroeg: mag ik wat bonnen voor een kopje koffie bij jou in de zaak leggen? Ik kreeg daardoor de rust voor mijn werk, hij kreeg extra klanten''

Bob Fleskens, schoenmaker

Van huis uit elektromonteur

Fleskens is van huis uit een elektromonteur. Als jonge twintiger begint hij bij een bedrijf in zijn toenmalige woonplaats Uden, maar binnen een jaar staat hij door een faillissement van de zaak op straat. Zijn zwager biedt snel uitkomst. Hij vraagt Fleskens om in zijn schoenmakerij te komen werken. Fleskens is meteen verkocht. Hij krijgt hartelijke reacties van klanten, iets wat hij bij zijn eerste baan niet gewend is.

Fleskens vindt zijn draai en na verloop van tijd ontstaat de wens om helemaal voor zichzelf te beginnen. Hij start als franchiser van zijn zwager in de Elzas Passage in Helmond. Die stad trekt hem, met name door al dat ‘water aan het Havenplein en de gezellige Veestraat’. Bovendien valt Helmond buiten de straal van 20 kilometer die is afgesproken met zijn zwager vanwege concurrentiebeding.

Lees ook: Schoenmaker Frans gooit winkel dag dicht, ondanks drukte: 'Noodzaak om alles af te krijgen'

Heel hectisch in het centrum

Vijf jaar houdt Fleskens het vol in het centrum. ,,Het was daar heel hectisch. Er kwamen bussen vol mensen die een dagje kwamen winkelen. De schoenen die ze brachten moesten dus dezelfde dag weer mee naar huis. Over een half uurtje klaar, hoorde ik vaak. Ik kon dan geen nee zeggen.”

In de Elzas Passage bouwt hij een speciale band op met Paul Lucassen van lunchroom Paul & Riet. Fleskens noemt zijn toenmalige buurman een heel slimme ondernemer. ,,Ik had veel klanten die soms even moesten wachten”, vertelt de schoenmaker. ,,Hij vroeg: mag ik wat bonnen voor een kopje koffie bij jou in de zaak leggen? Ik kreeg daardoor de rust voor mijn werk, hij kreeg extra klanten. We hadden een goede klik en hielpen elkaar.”

''Ik ben ook al door collega’s benaderd om af en toe in te vallen. Dat wil ik wel doen''

Bob Fleskens, schoenmaker

Rust in Brouwhuis

Toch verhuist Fleskens in 1992 naar winkelcentrum Brouwhorst. Hij ervaart al snel de rust daar, klanten hebben meer tijd dan de centrumbezoekers. Hij past daar niet alleen schoenen aan, ook maakt hij ritsen van golftassen. Althans, dat doet hij eenmalig. Die tassen zijn zo stijf dat het bijna geen doen is. De extra klanten die deze klus oplevert, wimpelt hij vriendelijk af.

Fleskens heeft genoten van zijn tijd in Brouwhuis. Hij maakte ook heftige dingen mee. ,,Ik heb heel lang langs fotograaf Peter Philippart gezeten. Er kwam toen eens een klant van hem in mijn zaak. Die had al een kwartier bij Peter in de winkel gestaan maar er kwam niemand, terwijl hij zag dat er wel iemand aanwezig was. Bleek Peter dood in de winkel te liggen. Ik ben er meteen heen gegaan en heb mijn eigen winkel uren onbeheerd achtergelaten.”

Stoppende ondernemer blijft als vraagbaak beschikbaar

De schoenmaker stopt op 1 april definitief. Hij draagt de zaak dan officieel over aan Assad. Het doet hem goed dat wat hij heeft opgebouwd, bestaansrecht heeft. Fleskens omschrijft zijn opvolger als ‘erg leergierig’.

De stoppende ondernemer blijft als vraagbaak beschikbaar. Na 1 april gaat Fleskens het eerst rustig aan doen en van zijn kleinkind genieten. Een tweede is op komst. ,,Ik ben ook al door collega’s benaderd om af en toe in te vallen. Dat wil ik wel doen.”

Lees ook: Duurzame stappers: steeds meer ondernemers richten zich op 'refurbished’ schoenen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws