Nieuws Detailhandel

Tijmen (13) verkoopt eieren aan de deur: ‘Ik zit nu op 900 à 1000 eieren per week’

Als je Tijmen van 13 vraagt wat hij later wil worden, is zijn antwoord kort en krachtig: ,,Rijk.” Wat je daar dan wel voor moet doen, heeft hij scherp in de gaten. ,,Een goede babbel en zorgen dat de klanten tevreden zijn”, klinkt het al even resoluut. De eerste stap richting een vette bankrekening is gezet: de jonge Schiedammer gaat met eieren langs de deur. ‘Ty’s ei, maakt je blij’.

Sander Sonnemans 15 juli 2022

Tijmen schiedam eieren verkopen

Tijmen heeft er lol in om met eieren langs de deur te gaan. ,,Het verdient lekker en je leert mensen kennen.’’ Foto: Frank de Roo

Natuurlijk had Tijmen een krantenwijk kunnen nemen. Maar hij houdt er nu eenmaal van een praatje te maken en ‘een brievenbus praat niet terug’. Bovendien stroomt het ondernemersbloed van zijn vader Michael, die in Vlaardingen een rijwielhandel runt, ook door zijn aderen. ,,Daarom ga ik met eieren door de wijk. Ik ben buiten, maak een praatje en het verdient nog lekker ook.”

Het ondernemen zit duidelijk in zijn genen. Hij pakt zijn ordner erbij en laat, met een quasi zakelijke uitdrukking op zijn gezicht, de bestellijsten en zijn verkoopresultaten zien. Glunderend: ,,Ik zit nu op 900 à 1000 eieren per week. Ik werk op provisiebasis, dus hoe hoger de omzet, hoe meer ik verdien. Per week is dat rond de 35 euro”, vertelt hij aan AD.nl.

"Hij verdient een leuk zakcentje en maakt een ont­wik­ke­ling door"

Vader van Tijmen

Lees ook: Michelle (17) spaarde jarenlang voor haar droom: een eigen wafelkraam

Vader Michael hoort het verhaal van zijn zoon met een glimlach aan. ,,In de fietsenbranche is het hard werken om te kunnen opboksen tegen de grote jongens. Je moet inventief zijn. Tijmen leert met de eierverkoop hoe je met klanten omgaat, wat je moet doen om de verkoop op te schroeven en dat je service moet verlenen. Ik heb hem gestimuleerd ‘in de eieren te gaan’, omdat uren aan de Playstation zitten niets oplevert.”

‘Ze gaan als een tierelier’

Tijmen, die sinds een dikke twee maanden twee keer per week met zijn bolderkar afgeladen met kakelverse eitjes zijn twee routes door de wijken Sveaparken en De Gaarden loopt, heeft er geen gras over laten groeien. Hij vond de herenmodezaak Wilso in winkelcentrum Spaland bereid hem te sponsoren met zijn ‘werkkleding’. Trots wijst hij op het opschrift op zijn T-shirt. ‘Ty’s ei maakt je blij’ prijkt op zijn borst en op de achterkant: ‘eieren te koop.’ ,,Ze gaan als een tierelier.”

Maar waar haalt de mavo-scholier zijn handel vandaan? ,,De eieren worden bij mij thuis bezorgd door een bedrijf uit Alblasserdam. De eieren - scharreleieren - komen rechtstreeks van een boer. Eieren in de supermarkt zijn vaak al twee weken oud. Thuis doen we de eieren in dozen van tien en zes stuks. Mijn klanten bewaren de lege dozen en geven die weer aan me terug, zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt. Ik heb mijn eigen pinautomaat.”

Lees ook: Jonge ondernemer Frederiek (22) start nu al haar vierde bedrijf: ‘Een heel imperium? Wie weet’

Het idee achter de ‘eierhandel’ is niet aan het brein van de jonge Schiedammer ontsproten. Het is afkomstig van een jongen uit Dordrecht die achttien jaar geleden een manier bedacht om extra zakgeld te verdienen. Die jongen is nu een man en runt het bedrijf Egg-sellent dat in Zuidwest-Nederland de eieren door jonge ondernemers in de dop aan de man laat brengen.

Discipline

,,Het mes snijdt aan twee kanten”, zegt Tijmens vader. ,,Hij verdient een leuk zakcentje en maakt een ontwikkeling door. Je moet als 13-jarige maar wel eventjes bij vreemde mensen aanbellen, vertellen wie je bent en wat je doet. Hij moet rekenen, verantwoordelijk zijn voor zijn handel en discipline hebben. Je kan niet een week overslaan, want de klanten verwachten je. Daarom spreekt het concept me aan.”

"We gaan binnenkort op vakantie. Daarom heb ik mijn klanten verteld dat ze extra kunnen bestellen"

Tijmen (13)

Tijmen heeft goed in de gaten waar het om draait. ,,We gaan binnenkort op vakantie. Daarom heb ik mijn klanten verteld dat ze extra kunnen bestellen. De eieren blijven toch drie weken goed.” En lachend: ,,Ik ben deze week al door al mijn eieren heen.”

Tikt hij zelf ook af en toe een eitje? ,,Nee, maar bakken doe ik ze wel. Een omelet met ham en kaas. Ook lekker.”

Lees ook: Jonge ondernemer Dani (21) komt naar de klant toe in zijn mobiele kapsalon

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws