Nieuws Actueel

Deventer ontwerper met slimme stekker op Dutch Design Week

De Deventer ontwerper Edwin de Kuiper staat eind oktober met zijn ontwerp van een slimme stekker voor doven en slechthorenden op de Dutch Design Week in Eindhoven, meldt de Stentor.

Van onze redactie 15 september 2016

Flare Edwin Kuiper

Met zijn Flare vult Kuiper een manco in het ontwerp van elektrische apparaten. ,,Binnen onze samenleving oriënteren wij ons veelal op ons gehoor. Huishoudelijke apparaten zijn hierop afgestemd. Een waterkoker klikt uit, een magnetron, oven of vaatwasser piept als ze klaar is.''

Kleurverandering

,,Voor mensen die doof of slechthorend zijn, zijn deze geluiden niet of nauwelijks te horen. Voor hen is een ander signaal nodig.'' De Flare pakt het anders aan. Doven of slechthorenden zien wanneer het huishoudelijk apparaat klaar is: de slimme stekker verandert dan van kleur.

Er is ook een mobiele variant die bovendien trilt als het apparaat klaar is. Doven en slechthorenden hoeven dan niet voortdurend in de buurt van het apparaat te blijven, maar kunnen zo ook in een andere ruimte zien wanneer een apparaat werkzaam of gereed is.

De tekst gaat onder de foto verder

Foto: Edwin de Kuiper

Toekomstvisie

Het idee van de Flare is afkomstig van pedagoog Marlike Schobben, die Kuiper te hulp riep voor het ontwerp en de techniek. ,,Ons streven is om ook mensen met een auditieve en/of communicatieve beperking volop mee te laten genieten van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van een slimmer huis.''