Nieuws Actueel

DEVO bouwt korting af naar 5 procent

Energieleverancier DEVO gaat de komende jaren de korting op energie terugbrengen van 15 naar 5 procent. De financiële problemen van de afgelopen jaren zijn daar de oorzaak van. Dit bericht De Gelderlander woensdag.

Van onze redactie 9 maart 2016

Energie DEVO

DEVO (Duurzame Energievoorziening Veenendaal-Oost) werd in 2007 opgezet door de gemeente Veenendaal en private partner Quattro BV om de nieuw te bouwen woonwijk Veenendaal-Oost van duurzame energie te voorzien. Door de economische crisis raakte de bouw achterop en raakte de energieleverancier in de problemen. Begin deze maand besloten gemeente en Quattro nog tot en met 2026 garant te staan voor DEVO.

Dat is goed nieuws voor de organisatie, maar DEVO is nog lang niet kostendekkend. "Een van de maatregelen die we moeten nemen, is het afbouwen van de korting die bewoners krijgen", zegt Sacha Berg namens DEVO. "Afnemers van energie krijgen 15 procent korting, dat wordt komend jaar 10 procent en en 2018 wordt dat 5 procent."

AfhankelijkMensen in Veenendaal-Oost zijn voor hun energievoorziening afhankelijk van DEVO. Omdat zij geen keuzevrijheid hebben, is er in de warmtewet geregeld dat zij extra bescherming krijgen. Zij hoeven nooit meer te betalen dan mensen in een woning met 'gewone' energie. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt jaarlijks het maximumtarief vast.

Als lokker hoefden afnemers van DEVO-energie 15 procent minder te betalen dan de norm van de ACM. Dat is dus niet meer haalbaar. Berg: "We moeten proberen zo kostendekkend mogelijk te gaan werken. Ook met 5 procent korting zijn we goedkoper dan de norm." Of de kortingen weer groter kunnen worden wanneer DEVO beter gaat draaien, is nog niet bekend.