Nieuws Actueel

Deze bekende ondernemers krijgen een lintje

Een keer per jaar vindt de lintjesregen plaats en vandaag is het zo ver. Duizenden Nederlands krijgen een Koninklijke onderscheiding en daaronder zitten veel ondernemers. Deze bekende ondernemers mogen zich vanaf vandaag lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

De Ondernemer | Foto: ANP 27 april 2017

Henk Schiffmacher lintje

Ter gelegenheid van de verjaardag van Prins Willem Alexander worden dit jaar veel mensen tegelijk koninklijk geëerd vanwege hun grote inzet en persoonlijke verdiensten voor de maatschappij. Dit jaar is er ter gelegenheid van Koningsdag in totaal aan 2.818 personen een Koninklijke onderscheiding verleend. Onder die mensen de volgende ondernemers.

Henk Schiffmacher (Officier in de Orde van Oranje-Nassau)

Schiffmacher is vanaf 1977 werkzaam als tatoeëerder. Hij is internationaal bekend als ambassadeur voor de tattookunst en heeft bijgedragen aan het accepteren van de tattoocultuur in grote delen van de maatschappij als een gewaardeerde kunstvorm. Daarnaast is hij kunstschilder en schrijver, actief als ambassadeur van Orange Babies (voor zwangere vrouwen met hiv) en van de stichting B!NK (voor kinderen met een sociale of maatschappelijke achterstand in ontwikkelingslanden).

Erik Scherder (Officier in de Orde van Oranje-Nassau)

Scherder is vanaf de jaren 80 wetenschapper, bekleedde diverse functies in het wetenschappelijk onderwijs en is vanaf 2007 hoogleraar en hoofd van de sectie Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij zet zijn wetenschappelijke kennis in om de samenleving te overtuigen van het belang van het stimuleren van de hersenen en fysieke beweging. Hij treedt regelmatig op in diverse radio- en televisieprogramma’s. Scherder is nauw betrokken bij organisaties als de stichting Leerorkest, de stichting Papageno (kinderen met autisme), het Jostiband Orkest en werkt belangeloos samen met verschillende organisaties die sport stimuleren zoals de Edwin van der Sar Foundation (2012-heden) en de Johan Cruijff foundation (2014-heden). Scherder schreef meerdere boeken en spreekt komende maand op de Week van de Ondernemer. Daarover vertelde hij recentelijk in een interview met De Ondernemer.

Astrid Joosten (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)

Joosten is sinds 1983 werkzaam als presentator van verschillende nieuwsprogramma’s, documentaires, diverse juridisch programma’s en speciale uitzendingen voor goede doelen. Vanaf 2011 presenteert zij het satirisch-informatieve programma Kanniewaarzijn waarin zij burgers helpt die het slachtoffer zijn geworden van vervelende situaties, veroorzaakt door bijvoorbeeld bureaucratie van instanties. Daarnaast is zij actief betrokken bij Oxfam Novib en het Nationaal Epilepsiefonds en was zij actief als bestuurslid van Sire (Stichting Ideële Reclame). Ze bestiert ook een wijnwebwinkel met Thérèse Boer.

Ook deze ondernemers krijgen een lintje.

Rob Baan (Officier in de Orde van Oranje-Nassau)

Baan was werkzaam in de zaadteelt en –handel en is vanaf 2000 directeur van de innovatieve en internationale organisatie Koppert Cress (160 medewerkers). Verantwoordelijk voor de teelt van microgroenten en eetbare jonge planten (cress) en bloemen die internationaal worden gebruikt in toprestaurants. Hij levert een belangrijke bijdrage aan de (duurzame) ontwikkeling en groei van het bedrijf, de producten en aan de Nederlandse (glas)tuinbouwsector. Daarnaast maakt Baan zich hard voor de verbinding tussen de gezondheidssector, de tuinbouwsector en de consument met het oog op het belang van gezonde voeding. Ook was hij actief als bestuurslid bij de stichting Enkhuizen voor ontwikkelingssamenwerking, adviseerde hij de Vereniging Het Koksgilde en is hij bestuurslid van de stichting Westlandse Natuur- en Milieueducatie.

Evert van Vliet (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)

Van Vliet was tot medio 2016 zelfstandig ondernemer in duurzame energie. In 2002 was hij oprichter en coördinator (tot 2011) van het Multifunctioneel Centrum de Gaveborg. Het centrum bestaat uit twee basisscholen, een kinderopvang, een gymzaal, het dorpshuis en een volwaardige en coöperatieve dorpssupermarkt. Voor de supermarkt (3.000m2) ontwikkelde hij een exploitatiemodel en wierf hij 190 leden uit het dorp waarmee hij eigenaarschap en betrokkenheid creëerde voor het voortbestaan van de supermarkt. Verschillende organisaties maken gebruik van het centrum om hun diensten aan te bieden. Daarnaast is hij vanaf 2011 bestuurlid van het centrum en vanaf 2014 voorzitter van de supermarkt.