Nieuws Actueel

Deze dames zetten vrouwelijk ondernemerschap in Zeeland op de kaart

Een Zeeuwse campagne moet vrouwelijk ondernemerschap ondersteunen en beter op de kaart zetten. We spraken met drie vrouwelijke innovatieve ondernemers in Zeeland die in aanraking kwamen met het innovatie-stimuleringsfonds ZigZag Zoekt.

De Ondernemer 20 september 2017

Zzz hestia02

ZigZag is de afkorting voor Stichting Zeeuwse Innovatie Groep Zeeuwse Aanjaag Groep. De stichting houdt zich bezig met het stimuleren van economische ontwikkelingen in Zeeland. De zoektocht naar vrouwelijk ondernemerschap ging onder de noemer ‘ZigZag Zoekt’ (ZZZ) begin 2015 van start. “Een derde van alle ondernemingen in Nederland wordt geleid door een vrouw. Dat geldt ook voor onze regio”, zegt Elly Hilgers, coördinator van ZIGZAG Zoekt. “Daarom wil ZIGZAG het vrouwelijk ondernemerschap in Zeeland beter op de kaart zetten. Deze groep ondernemers is een belangrijke schakel voor de groei van de regionale economie. Voor onderneemsters met veel ervaring in het eigen bedrijf kan ZIGZAG een schakel zijn bij het realiseren van vernieuwende ideeën, bij het samenbrengen van sparringpartners en bij het helpen aan subsidies.”

Lees ook: Wendy's breidt uit naar Zierikzee met truckermaaltijden

Volgens Hilgers is er bij vrouwen een grote behoefte om met elkaar te sparren en elkaar door ups en downs te loodsen. Door niet te lang vanuit huis, maar op een externe locatie te werken ontstaat volgens haar vaak een andere kijk op ondernemerschap en professionalisering. Daarom werkt ZIGZAG aan een bedrijfsverzamelgebouw in Vlissingen, speciaal voor vrouwelijke ondernemers. “Het nieuwe kantoor is vooral bedoeld om het ondernemerschap bij vrouwen te versterken en de kansen op groei te vergroten. Het gebruik van de flexwerkruimtes en kantoorunits zal zo flexibel mogelijk worden aangeboden."

"De onderneemsters kunnen zelf bepalen hoe vaak en wanneer ze gebruik willen maken van de werkplekken. Onderneemsters die een permanente eigen kantoorunit wensen, kunnen hier ook terecht. Bovendien kunnen de deelnemende onderneemsters gezamenlijk naar buitentreden als het gaat om de zichtbaarheid van vrouwelijke ondernemers en voor promotie- en acquisitieactiviteiten”, zegt Hilgers over het kantoor, grenzend aan bedrijfsverzamelgebouw DOK41.

The Juice Bar

Vanaf het ontstaan van ZigZag Zoekt is ondernemer Greetje Francke (32) betrokken bij het project. De start van haar bedrijf viel samen met het ontstaan van ZigZag Zoekt "Bij The Juice Bar in Goes en Vlissingen maken en verkopen we versgeperste sap van groenten, fruit, noten, zaden, kruiden, wortels en knollen. We maken niets van tevoren, maar maken het sapje terwijl de klant wacht”, legt Francke uit. “ZigZag Zoekt heeft me vooral heel veel contacten gebracht. Bij de verschillende bijeenkomsten heb ik informatie over het runnen van een eigen bedrijf gekregen.”

Zwemles

Francke merkt dat haar klanten vaak niet in de gaten hebben dat ze als ondernemende moeder 24 uur per dag en zeven dagen in de week aan het bedrijf werkt. “En ook niet dat jij afhankelijk bent van hen om te overleven, de rekeningen te betalen en je kinderen naar zwemles te kunnen sturen.” Vooroordelen krijgt ze naar eigen zeggen maar weinig mee te maken. “Er zijn mensen die denken dat de zaak van mijn man is of klanten zullen soms niet inschatten dat het je eigen bedrijf is, die denken dat je voor een baas werkt of dat het een franchise is. Dat doen ze onbewust”, zegt Francke.

Tweede huis

Het ondernemersduo Monique Caminada- Kolkman (47) en Suzanne de Kanter (49) hebben zich na een informatieavond aangemeld voor ZigZag Zoekt. Begin dit jaar begonnen zij het bedrijf Hestia, waarmee ze diensten aanbieden aan mensen die een tweede huis in Zeeland hebben. “Ik zag in mijn omgeving de problemen waar eigenaren van een tweede woning tegenaan lopen. Een tweede huis zorgt voor veel extra werk, terwijl je daar op vakantie niet mee opgezadeld wil worden. Het idee van Hestia is om deze tweedehuiseigenaren te ontzorgen”, zegt Monique. Dat doen ze door op huizen te passen of door de huizen voor of na bezoek gebruiksklaar te maken. Ook catering en een boodschappenservice behoort tot de mogelijkheden.

Werkruimte

ZigZag voorziet de dames van een werkruimte, om op die manier ook het ontmoeten en netwerken te bevorderen. ”Elke dinsdag zitten Monique en ik bij ZigZag op kantoor om samen aan Hestia te werken. We hebben daarbij al veel mensen ontmoet die op allerlei vlakken inspirerend zijn geweest. Ook hebben we mensen bij de netwerklunch van Dok41 ontmoet, waarmee we wellicht kunnen gaan samenwerken, zoals een klusbedrijf”, zegt Suzanne de Kanter. “Bovenal sparren we regelmatig met Elly Hilgers over Hestia, waarbij ze waardevolle tips en ideeën voor ons heeft. Behalve het faciliteren van de werkplek en het ontmoeten van mensen, organiseert ZigZag ook vaak interessante workshops en lezingen, gericht op het ondernemerschap”, voegt ze er aan toe. Na een opstartperiode heeft Hestia nu een klant in Kamperland. De ambitie is om jaarlijks tien klanten te verwelkomen.

Groeiambitie

Deelname aan ZigZag zoekt voor vrouwelijke ondernemers met groeiambitie is kosteloos. Ze moeten minimaal 30 uur in de week aan het bedrijf werken en in Zeeland gevestigd zijn. "De zoektocht gaat naar vernieuwende bedrijven die nog niet zo lang bestaan, maar zeker ook naar bestaande Zeeuwse ondernemingen", zegt coördinator Elly Hilgers.

Er zijn mensen die denken dat de zaak van mijn man is

Greetje Francke, Juice Bar