Actueel

Deze melkveehouder wil meer koeien in zijn stallen, juist om een duurzamer bedrijf te kunnen voeren

 
Charlotte Verhagen / DCI Media
Charlotte Verhagen / DCI Media
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Nog voordat de politiek zich er goed en wel over heeft gebogen, zijn de plannen voor de uitbreiding van de koeienstallen van het familiebedrijf Frans van den Hurk onderwerp van gesprek geworden in Lieshout. Er zijn zorgen over onder andere gezondheidsrisico’s.

Lees verder onder de advertentie

Het is een ingewikkeld verhaal dat hij te vertellen heeft bij het ED. Op het eerste gezicht tegenstrijdig, zelfs. Want Van den Hurk wil meer volwassen koeien op zijn boerenbedrijf aan de rand van nieuwbouwwijk Nieuwenhof hebben rondlopen en daarvoor heeft hij meer staloppervlak nodig. Tegelijkertijd zegt hij dat hij daarmee uiteindelijk minder schadelijke stoffen uitstoot. Tja, leg dat maar eens uit.

Maar dat wil hij dus wel. ,,Ze mogen het me allemaal vragen, ik heb geen geheimen”, zegt hij. Als voorzitter van de plaatselijke voetbalclub is hem allang ter ore gekomen dat zijn plannen plotseling voor onrust zorgen, na berichtgeving hierover in het Eindhovens Dagblad. Hij weet dat er mogelijk woensdagavond mensen in gaan spreken tijdens de vergadering van de gemeenteraadscommissie ruimtelijke zaken.

Lees ook: Dit dorp verliest slagerij en poelier omdat eigenaren geen opvolger kunnen vinden

Lees verder onder de advertentie

Volgens hem gaat het agendapunt eigenlijk om niet meer en niet minder dan de vergroting van zijn bouwblok. ,,Begin 2022 heb ik alle buren die aan de percelen grenzen, hierover geïnformeerd”, vertelt hij aan zijn keukentafel. Als bewijs laat hij de presentielijst zien, met de handtekening van de bewoners van vijftien verschillende huishoudens. De bestemmingsplanwijziging heeft zes weken ter inzage gelegen en daar zijn geen zienswijzen over binnengekomen.

Toch zijn er nu mensen die zich roeren, onder andere via een appgroepje. ,,Ik wil ze allemaal wel te woord staan en ik heb er ook met een brief op gereageerd. Op 2 april heb ik daarom nog een bijeenkomst gehouden, maar daar zijn slechts twee mensen op af gekomen.”

Steeds oudere koeien

Waarom die uitbreiding? ,,Ik wil meer volwassen koeien, minder jongvee. Jongvee heb je nodig voor de voortzetting van je bedrijf, maar moet je vanwege de kosten zo min mogelijk hebben. Ik kan dat doen omdat ze door betere verzorging steeds ouder worden. Mijn koeien leefden in het verleden gemiddeld ruim vijf jaar, nu zes jaar en zeven maanden. Maar koeien zijn groter dan jongvee, plus er komen regels aan dat ze meer leefruimte krijgen. Vanuit de overheid moet ik emissiearme vloeren aanleggen, dat zit ook in het plan.”

Lees verder onder de advertentie

Maar hoe zit dat nou met die uitbreiding die er uiteindelijk voor moet zorgen dat de melkveehouder minder schadelijke stoffen uitstoot? In de plannen staat toch echt dat Van den Hurk op termijn alle mest op de eigen locatie gaat vergisten en het is waarschijnlijk dat daar zorgen over zijn ontstaan.

Ik lever niet alleen aan honderd huishoudens gas, maar voorzie met de zonnepanelen op mijn dak aan tweehonderd gezinnen stroom

Frans van den Hurk

,,Er komt géén mestvergister op eigen terrein”, verzekert hij. ,,Daar is überhaupt geen plek voor op mijn nieuwe bouwblok en we hebben de vergisting inmiddels elders geregeld. Ik heb de afgelopen jaren veel grond aangekocht. Vroeger hoefde je pas mest af te voeren, wanneer je vijf koeien per voetbalveld had. Op het moment heb ik per koe een voetbalveld in gebruik, maar zelfs dan moet ik nog mest afvoeren volgens de huidige, strengere regels. Die overtollige mest gaat naar het Groene Woud Gas in Sint-Oedenrode, waar het voor honderd gezinnen wordt omgezet naar groen gas. Het restproduct wordt digestaat genoemd, dat ik als vervanger gebruik voor kunstmest. Het verschil daarmee is dat het vele malen milieuvriendelijker is. Het is emissievrij, het ruikt minder én om het te produceren is veel minder stroom nodig.”

Lees ook: Iets te laat een vergunning: 55 jaar oude boerderij in Zwolle in de problemen

Lees verder onder de advertentie

Uiteindelijk is het er hem om te doen een toekomstbestendig, duurzaam bedrijf te hebben en te houden. ,,Ik lever niet alleen aan honderd huishoudens gas, maar voorzie met de zonnepanelen op mijn dak aan tweehonderd gezinnen stroom. Ook produceer ik voor duizenden gezinnen voedsel. Bij Campina hoor ik tot de beste melkproducenten als het gaat om lage CO-uitstoot per liter melk. Ik doe dit, omdat ik aan de regels wil voldoen en omdat ik opvolgers heb. Twee dochters en een schoonzoon willen later hier in het bedrijf. Dat is zeker niet alledaags. Laarbeek zou daar trots op moeten zijn.”