Actueel

Iets te laat een vergunning: 55 jaar oude boerderij in Zwolle in de problemen

 
De melkveehouderij aan de Hasselterdijk die mogelijk dicht moet vanwege problemen met de vergunning. Frans Paalman
Frans Paalman
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Het iets te laat aanvragen van een vergunning in 1994 dreigt een melkveehouderij aan de Hasselterdijk in Zwolle jaren later flink op te breken. De boer voert een rechtszaak om sluiting van zijn boerenbedrijf te voorkomen, maar verschijnt daar zelf niet bij. ,,Mijn cliënt zit er helemaal doorheen”, zegt zijn adviseur.

Lees verder onder de advertentie

Melkveehouder H. Dekker heeft een klein bedrijf met zo’n vijftig melkkoeien dat sinds 1968 aan de Hasselterdijk zit. Eerst buitendijks, volgens het AD sinds juni 2000 binnendijks tussen Hasselt en Zwolle. Sluiting van het bedrijf dreigt nu echter, omdat de boer geen natuurbeschermingsvergunning meer kan krijgen van de provincie Overijssel.

,,Heel naar voor deze familie. Maar meer kunnen we er niet van maken’’, zegt een woordvoerder van de provincie Overijssel.

Geen vergunning

Wat er precies aan de hand is? In mei 2021 valt het onheilsbericht over de dreigende sluiting bij de melkveehouder op de deurmat. Hij heeft een natuurvergunning nodig, want het bedrijf stoot stikstof uit op Natura 2000-gebieden. Maar de provincie weigert de vergunning omdat de veehouder op 10 juni 1994 nog geen vergunning had.

Lees verder onder de advertentie

Die datum blijkt van enorm belang. Op die dag in 1994 zijn Engbertsdijkvenen en Bargerveen namelijk aangewezen als beschermd gebied volgens de Vogelrichtlijn. De agrariër had op die dag, die later als de zogeheten referentiedatum bestempeld is, geen milieutoestemming voor zijn bedrijf. Hij kreeg pas in september 1994 een vergunning volgens de toen net in werking getreden Wet milieubeheer.

Lees ook: Melkveehouders lopen door nieuwe mestregels vast: ‘Niet voor elk bedrijf op te brengen’

De aanvraag had hij weliswaar in april 1994 ingediend bij de gemeente. Maar hij kreeg de vergunning toegekend in september. Dat was drie maanden na de aanwijzing tot vogelrichtlijngebied.

Lees verder onder de advertentie

Bedrijf was vrijgesteld

Maar de provincie is onverbiddelijk. Omdat er geen milieutoestemming was op 10 juni 1994, wordt het bedrijf beschouwd als een beginner die negatieve gevolgen heeft voor de Natura 2000-gebieden. Dit terwijl het bedrijf er al in de jaren zestig zat, zegt J. Pot, die adviseur is van de boer. Dat blijkt ook uit de aanvraag.

Pot zegt dat zijn cliënt nooit illegaal vee heeft gehouden. In de jaren zestig was geen vergunning volgens de toen nog geldende regels nodig. Dat is tot 1994 zo gebleven. ,,Hij had geen grote mestopslag. Daardoor was hij vrijgesteld van vergunningplicht.”

Hij had geen grote mestopslag. Daardoor was hij vrijgesteld van vergunningplicht

De rechtbank Overijssel zegt dat de agrariër op 1 maart 1993, toen de Wet milieubeheer ging gelden, een milieutoestemming nodig had. Die had hij toen niet.

Lees verder onder de advertentie

Of de Raad van State er anders over denkt, blijkt over enkele weken. ,,Mijn cliënt zit er helemaal doorheen’’, zegt zijn adviseur deze week tegenover de rechtbank.

De vrouw van de betreffende boer laat weten dat de zaak ‘veel impact heeft’, maar dat ze verder hun verhaal niet nog willen delen. ,,We hebben niet veel meer toe te voegen aan de zaak. Het ligt onder de rechter.”

Lees verder onder de advertentie