Nieuws Actueel

'Deze prijs is vooral een erkenning voor het vrouwenvoetbal'

Spelersmakelaar in het vrouwenvoetbal Leoni Blokhuis uit Oldenzaal van FlowSports is door een jury uitgeroepen tot: 'Freelancer of the year'.

Van onze redactie 5 april 2016

Leoni blokhuis marieke bakker dtct

Je noemde het een prijs voor het vrouwenvoetbal. Waarom?"Zo voel ik het, erkenning voor het vrouwenvoetbal. We hebben nog vaak te maken met mensen die het vrouwenvoetbal altijd afkraken of blijven vergelijken met mannenvoetbal. Maar als het gaat om de 100 meter sprint wordt er ook niet op gehamerd dat vrouwen langzamer zijn dan mannen. Voor mezelf is de prijs natuurlijk mooie pr, maar het vrouwenvoetbal wordt ook weer even op de kaart gezet. Oranje heeft de Olympische Spelen gemist, maar volgend jaar zomer is het EK in Nederland, met de finale in Enschede. Misschien maakt dit het gemakkelijker sponsors te vinden."

Die staan nu voor je in de rij?"Als ik zou willen, zou ik meer dan de huidige 22 speelsters kunnen begeleiden. Ik wil het overzichtelijk houden. Als zich een absolute topspeelster meldt, zal ik die niet weigeren, maar ik wil voldoende tijd houden voor mijn speelsters. Ik wil ze kwaliteit kunnen leveren, kunnen helpen als ze ergens mee zitten en goede contracten en sponsordeals voor ze afsluiten. Ik ben niet uit op zoveel mogelijk geld."

Veel andere spelersmakelaars denken daar anders over?"Ja, er zijn voorbeelden ons vak geen goed doen. Maar dan heb je het over mannenvoetbal. Daar gaan heel andere bedragen rond. Als je rijk wilt worden, moet je niet in het vrouwenvoetbal werken. Toen ik vier jaar geleden begon met FlowSports werd ik uitgelachen. De start was ook moeilijk. Je mag best weten dat ik de eerste anderhalf jaar nul euro heb verdiend. Maar ik heb doorgezet en kan er nu van leven."

Hoe ben je de beginperiode doorgekomen?"Tot september vorig jaar had ik nog een parttime baan bij Sportbedrijf Almelo. Verder werkte ik af en toe bij fitnesscentra in de regio. Ik begon als spelersmakelaar zonder enige ervaring in het wereldje. Ik heb het vertrouwen van de meiden gekregen en ontzettend veel tijd gestopt in het opbouwen van een netwerk. Daar kan ik nu verder mee."

Je wilt geen mannen in je stal?"Ik begeleidde tot voor kort Teije ten Den, spits van Go Ahead Eagles, maar ik heb hem ondergebracht bij een bevriende makelaar. Die is beter thuis in het mannenvoetbal."

Zelf wil ze zich vanaf nu volledig gaan richten op het vrouwenvoetbal. "Er zijn nu 140.000 voetballende meiden bij de KNVB aangesloten. Het vrouwenvoetbal zal de komende jaren blijven groeien en moet in veel opzichten nog een inhaalslag maken. Daar wil ik een bijdrage aan leveren."

Foto: Marieke Bakker