Nieuws Actueel

Zo tilde Sylvia Kemna-Broekhuis haar bedrijf naar een hoger plan

De roots van Sylvia Kemna-Broekhuis zijn niet te verhullen. Ze woont en werkt namelijk op haar geboortegrond aan de Broekhuisweg in Albergen. Het begon ooit met Erve Broekhuis en ruim vijftig jaar geleden startte Sylvia’s vader er met Autobedrijf Broekhuis. Nu zwaait zij er de scepter, samen met haar broer Wilfried.

Esther Reinders | Foto: Petra Holland 12 januari 2018

Autobedrijf Broekhuis Sylvia Kemna Broekhuis Liggend

Het bedrijf kan zich meten met de tien beste autobedrijven in Nederland als het gaat om omvang, kwaliteit en Google-vindbaarheid. “Ons bedrijf bestaat uit twee takken, namelijk het verhandelen van de duurdere schadeauto’s en het demonteren van exemplaren die niet meer te repareren zijn”, legt Sylvia uit.

In totaal werken er veertien mensen bij het bedrijf en veel werk bestaat uit het afhandelen van internetbestellingen van auto-onderdelen. Dat is de verantwoordelijkheid van haar man Frans, want ook hij werkt in het bedrijf.

Thuis

Sylvia groeide op in het bedrijf en ze is hier zichtbaar thuis. Dat thuisgevoel vindt ze belangrijk en dat wil ze graag voor iedereen creëren. “De mensen moeten het hier goed hebben”, benadrukt ze. Als het gaat over familie, wordt in één adem ook het personeel genoemd. “We hebben bewust geen directiekantoor en in de kantine ga ik vaak naast iemand anders zitten. Zo blijf ik betrokken en weet ik wat er speelt.”

Lees ook: Deze Twentse zakenvrouw was op een haar na de beste HR-professional van Nederland

Autorijden

Het is niet verwonderlijk dat ze al vroeg leerde autorijden. Glunderend: “Als klein meisje leerde ik schakelen van het personeel en ik kon al autorijden toen ik 10 was. Dan werden eerst alle schapen en de honden vastgezet en dan gingen we op eigen terrein rijden.” Op haar twaalfde werkte ze al mee in het bedrijf en sindsdien is ze er langzaam in gegroeid.

Directrice

De directrice weet wat ze wil en kan snel schakelen. Na ruim dertig jaar maakt niemand haar nog iets wijs over autotechniek. “Ik heb geleerd om goed te luisteren en beslissingen neem ik vaak op basis van gevoel. Als het even kan, zet ik mijn creativiteit in om slimme oplossingen te vinden”, redeneert de duizendpoot.

Organisatietalent

Met haar organisatietalent heeft ze het bedrijf naar een hoger plan getild. “Vroeger werd alles met potlood bijgehouden, nu is alles geautomatiseerd”, vertelt ze trots. Ze geniet dan ook zichtbaar wanneer ze de goed geordende stellingen vol genummerde onderdelen in het magazijn langsloopt.

Ouderraad

Naast haar werk zet Sylvia haar talent graag elders in, zoals vroeger voor de ouderraad van de school van haar nu volwassen kinderen Tom en Laura. Later was ze jarenlang bestuurslid voor de brancheorganisatie Stiba en nu is ze penningmeester voor de Twentse VOS (Vrouwelijke Ondernemers Sociëteit) waarvan ze met veel plezier lid is.

Ontspannen

Om te ontspannen gaat de onderneemster graag op vakantie of lekker uit eten, maar ze komt ook helemaal op adem tijdens haar hardlooptrainingen. “Ik train twee keer in de week: één keer bij de hardloopschool en één keer met een vriendin. Heerlijk even het koppie leeglopen!”