Nieuws Actueel

Dian Westland (22) opent cookie dough bar in Wageningen

Altijd al het koekjesbeslag lekkerder gevonden dan het koekje zelf? Aan de Schuylensteeg 5 in Wageningen opent een walhalla voor zoetekauwen: een cookie dough bar. Cookie doughs, ongebakken koekjes, zijn over komen waaien uit de Verenigde Staten en daar een enorme hit. De snacks waren in Nederland al te proeven in Rotterdam en komen nu naar Oost-Nederland, zo staat in De Gelderlander.

ERIKA VAN GILS | Beeld: Tamara Reijers 27 september 2017

Dian Westland Cookie Dough Bar in Wageningen

Bij Take Your Dough staat Dian Westland (22) aan het roer. Ze studeert internationaal marketingmanagement en werkt al zes jaar bij ijssalon Cicuto.

Lees ook: Over 20 jaar heel gewoon: een ijsje met insectendip

Net als bij ijs in een bakje

In de winter is de ijssalon dicht. Westland: ,,De eigenaar stelde mij voor in die periode mijn eigen zaak te starten in het pand". Ze hoefde er niet lang over na te denken. Op zoek naar een concept stuitte ze in Rotterdam op de cookie dough bar. ,,Het sprak mij meteen aan. Het past ook goed bij de ijssalon. Het gaat net als bij het ijs om een bolletje in een bakje, waarop een sausje en garnituur gekozen kan worden."

De zoetekauwen hoeven niet bang te zijn dat ze ziek worden van het rauwe deeg, want alle ingrediënten zijn gepasteuriseerd en veilig voor rauwe consumptie. ,,Zelfs de bloem is gepasteuriseerd", zegt Westland. En voor mensen met een allergie? ,,Dat is nog lastig. Het deeg bevat lactose en is niet glutenvrij. Ik ben op zoek naar glutenvrije bloem.''

Cookies in drie maten

De vers gedraaide creatie van koekjesdeeg is behoorlijk machtig. Maar wie de calorieënbom niet opkrijgt, kan het deeg meenemen naar huis. ,,Ja, je kunt er thuis ook koekjes van bakken."

Westland gaat de cookies in drie maten verkopen. Op het deeg kan gekozen worden voor een jam of een saus. ,,Ik adviseer jam want dat maakt de zoete smaak van het deeg wat frisser." Daarbovenop kunnen toppings komen als caramelblokjes, browneyfudge, mini-marshmallows of smarties.

Inspiratie op Pinterest

Westland verkoopt het koekjesdeeg in drie smaken: neutraal, tripple chocolat en een wisselende. ,,Dan moet je bijvoorbeeld denken aan speculaas rond sinterklaas." De onderneemster bedenkt de creaties zelf en doet vooral op Pinterest inspiratie op.

Cicuto gaat niet helemaal op zijn kop. Westland maakt gebruik van de huidige inrichting. ,,Ik voer een paar aanpassingen door, zoals de belettering op de ramen en wat kleine dingen in het interieur."

Relatief goedkope eigen zaak

De 22-jarige start zo op een relatief goedkope manier haar eigen zaak. ,,Ik heb geen idee hoe het gaat lopen, maar ik kan het zo mooi uitproberen."

Zenuwachtig is ze al wel. ,,het komt nu wel heel dichtbij." Verwacht ze op de opening rijen voor de deur, net als in Rotterdam? ,,Rotterdam is natuurlijk een veel grotere stad, maar ik hoop dat het hier ook druk zal zijn."

Ongebakken koekjes zijn in de Verenigde Staten al een enorme hit.