Nieuws Actueel

Dief met berouw brengt geld voor zieke Koen terug

John Bas 7 januari 2016

Dongenbrunacollecte1065

'Het spijt me', zei de dief, grabbelde nog wat euro's uit zijn zakken en deed die in de collectebus die hij een dag eerder nog had gestolen, schrijft BN/De Stem.

Een verstandige zet, want op sociale media toonden velen zich bereid de nog anonieme jongeman hardhandig de les te lezen. Wie steelt nou in een Dongense Brunawinkel het geld dat is bedoeld om de 19-jarige kankerpatiënt Koen beter te maken?

Nadat winkeleigenaar Patrick Evers (46) op Facebook had gedreigd met het tonen van héél herkenbare camerabeelden en aangifte bij de politie, werd hij 's avonds gebeld door de twintiger. "Ik heb de dief vóór openingstijd naar de winkel laten komen. Hij toonde echt berouw. En ik ben blij dat ik die beelden nog niet op Facebook had gezet. Je wilt niet op je geweten hebben dat zo'n knaap in elkaar wordt geslagen. Maar ik bewaar ze wel, voor het geval die jongen in herhaling gaat."

De collectebus behoort toe aan de Stichting Koentje, die een ton probeert bijeen te brengen voor Dongenaar Koen Loonen. Hij is sinds afgelopen zomer ernstig ziek, heeft neuroblastoom, een levensbedreigende kankertumor die voornamelijk bij jonge kinderen voorkomt. Behandeling in de Verenigde Staten vergroot zijn overlevingskans met 20 procent, maar de reis- en verblijfskosten worden niet vergoed.

Volgens zijn zus Marjolein (22) is Koen content met de spijtbetuiging van de dief. Zelf kan hij niet reageren op de commotie rond de diefstal, want de CIOS-student is na een chemobehandeling plots opgenomen in ziekenhuis Amphia met een ontstoken slokdarm.

"Koen kan nu niet praten, hij is aan de sondevoeding en weer even teruggeworpen. Hij heeft nog zo'n lange weg te gaan. Chemo's, operatie, bestraling, stamceltransplantatie, dan nog naar Amerika...", schetst Marjolein het proces.

De thermometer op de website van de Stichting Koentje staat na een paar maanden actie op 26.000 euro. Bijeengebracht met tachtig geïmproviseerde collectebussen. Die staan overal in Dongen, vooral bij middenstanders, en ook in Goes waar Koen zijn sportstudie volgt. Daarnaast organiseerden sympathisanten evenementen om geld in te zamelen. Fietstochten, kaartavonden en afgelopen weekend nog een toernooi bij zijn voetbalclub Blauw-Wit '81.

"Het was ongetwijfeld niet de bedoeling, maar met zijn daad heeft de dief ons wel de nodige aandacht bezorgd", redeneert zijn tante Angelique van Boxel, tevens voorzitter van de Stichting Koentje. Een woordvoerder van de politie Midden- en West-Brabant is tevreden over de afloop. "Het is goed dat meneer van de Bruna niet meteen die beelden op Facebook heeft gezet. Met een beetje pech wordt iemand ten onterechte beschuldigd. Mensen moeten liefst aangifte doen. Wanneer zo'n affaire met een collectebus afloopt met een berouwvolle dief die de boel terugbrengt, is het aan de officier van justitie om besluiten van vervolging af te zien."

De gestolen collectebus behoort toe aan stichting die geld bijeen brengt voor kankerpatiënt Koen Loonen