Nieuws Dienstverlening

Zorgorganisaties beginnen startup ontwikkeling slimme hulpmiddelen

Zorgorganisaties Thebe en De Wever beginnen samen een startup om nieuwe technologieën in hun zorg meer en beter toepasbaar te maken. Cliënten, mantelzorgers en medewerkers moeten daarvan profiteren.

Ben Ackermans (AD) 6 maart 2020

Startup Thebe zorgrobot zorg tilburg

Sociale robots zijn al ingeburgerd in het werk bij Thebe. Foto: Camiel Donders

De twee grote zorgorganisaties worden partner in het samenwerkingsverband MindLabs en zetten om te beginnen vier mensen neer in de Spoorzone in Tilburg. De handtekeningen zijn inmiddels gezet, meldt het AD. In de voormalige Kennismakerij opent MindLabs in het voorjaar van 2021 een 'startup-kitchen’. Jonge bedrijfjes kunnen daar innovaties bedenken en testen op het snijvlak van ‘slimme technologie’ (zoals kunstmatige intelligentie) en menselijk gedrag. Ze mogen daar maximaal drie jaar zitten.

''Er gaat een enorm gat ontstaan tussen de vraag naar zorg - die zal in twintig jaar verdubbelen''

Jeroen de Lange, strategisch adviseur Thebe

Sociale robots

,,De noodzaak om anders te gaan werken is heel groot. Er gaat een enorm gat ontstaan tussen de vraag naar zorg - die zal in twintig jaar verdubbelen - en het aanbod aan zorg zoals we nu kennen, waarin het aantal medewerkers hoogstens gelijk blijft. Dus zullen we veel meer moeten inzetten op techniek”, zegt Jeroen de Lange, strategisch adviseur bij Thebe.

Hulpmiddelen als 'sociale robots’ zijn in de zorg al volop bekend. Maar het is volgens De Lange zaak zulke technologie zodanig door te ontwikkelen dat iedereen die goed kan gebruiken: cliënten zelf, de mensen in hun netwerk én zorgmedewerkers.

Lees ook: Startups Yes!Delft gaan Rotterdamse ondernemers helpen

Samenwerking met startups

De Lange: ,,Er zijn veel innovaties nodig, we moeten zoeken naar partijen die ons daarbij kunnen helpen. Binnen MindLabs denken we een grote stap voorwaarts te kunnen zetten door samen met andere startups nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.” De 'startup-kitchen’ wordt ook een kleinschalige testplek. Medewerkers van Thebe en De Wever kunnen er nieuwe vindingen uitproberen en daar adviezen over geven.

Het dak van het startersgebouw moet nog worden gerenoveerd. Vandaar dat het nieuwe MindLabs-onderdeel in mei van dit jaar tijdelijk een hal achter de Smederij betrekt. Behalve Thebe en De Wever gaan Castlab, Flow.Ai en Purple Mountain daar zitten, in totaal zestien mensen. Intussen is MindLabs bezig met de bouw van een hoofdcomplex naast de LocHal.

Lees ook: Waarom 'zorgrobot Rose' en vele andere startups mislukken

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.