Nieuws Actueel

Dijsselbloem bij lezing over verkoop Urenco in Almelo

In navolging van Gerdi Verbeet, Diederik Samsom en Job Cohen hield minister Jeroen Dijsselbloem de Herman Höften-lezing in de bibliotheek van Almelo. Een lezing over de toekomst van de verzorgingsstaat én een onvermijdelijke toelichting op de verijdelde verkoop van Urenco. Een heet hangijzer in Almelo.

Van onze redactie 26 januari 2016

Kernenergie stockpixabay

Wie wil de aandelen van de uraniumverrijker kopen? En wat gebeurt er dan met de vestiging van Urenco in Almelo? „Ik hoop echt dat de minister hier wat over gaat zeggen”, vertelt Hendry Bosch, secretaris van de Herman Höften werkgroep, voor aanvang van de lezing. De minister van Financiën heeft echter een ander onderwerp op de agenda; de toekomst van de verzorgingsstaat.

Urenco-kwestieNa een relaas van een half uur volgt dan toch de Urenco-kwestie. Dijsselbloem gaf vorige week al te kennen dat Nederland haar aandelen de komende jaren niet zal verkopen. „Die intentie is er ook nooit geweest”, aldus de minister. Urenco is op dit moment in handen van drie verschillende landen. In Nederland en Groot-Brittannië is de staat aandeelhouder, in Duitsland is het aandeel in handen van energiebedrijven RWE en E.on. De Duitse en Britse aandeelhouders wilden hun aandeel graag verkopen. Dijsselbloem: „Urenco is een succesvol, winstgevend bedrijf. Wij hebben geen belang bij verkoop.”

De druk werd opgevoerd door de andere aandeelhouders. Maar er is volgens de minister nu geen zekerheid meer dat de Duitse aandeelhouders echt willen verkopen, waardoor de druk van de ketel is. Wel wordt er verder gewerkt aan het wetsvoorstel dat moet voorkomen dat de uraniumverrijker ooit in verkeerde handen valt. „In alle gevallen blijft Urenco in Almelo”, verzekert de minister. Een geruststelling voor de vele aanwezige Almeloërs deze avond.

Foto: Pixabay