Nieuws Actueel

Dipam in Driebergen maakt kaarsen van was

Veel streekgenoten slagen in het buitenland. Hoe doen ze dat? Maar liefst een kwart miljoen kaarsen gaan per jaar vanuit Driebergen de wereld over. Erik Saal is nu acht jaar eigenaar van kaarsenfabriek Dipam. Hij nam het bedrijf in 2008 over. De kaarsen van bijenwas vinden vooral aftrek in de natuurvoedingsbranche. Het belangrijkste exportland is Duitsland, gevolgd door Engeland. ,,Maar door de Brexit is Engeland een risicovolland geworden. In mijn prognoses heb ik rekening gehouden met een onzekere omzet daar. Gelukkig ben ik niet afhankelijk van de Engelse markt. Al is het wel vervelend. Ik heb de afgelopen jaren hard gewerkt om er voet aan de grond te krijgen."

PATTY SJERPS 2 december 2016

Erik saal bijenhouder

Vanwege de Brexit gaat Erik nu op zoek naar andere afzetmarkten. Zijn strategie: interesse wekken van groothandels in het beoogde afzetland. ,,Scandinavië is voor mij zeer interessant. Het is er donker en koud, er wonen mensen met geld én mensen die kiezen voor een bewuste leefstijl. Voor landen buiten Europa heb ik een distributiepartner die zakendoet over de hele wereld. Mijn bijenwaskaarsen vind je in 45 landen, van Japan tot Amerika en van Israël tot Australië."

Om de juiste handelspartners te vinden bezoekt Erik beurzen en stuurt hij samples naar groothandels. ,,De aanhouder wint, soms bel ik wel 200 keer voordat we zaken gaan doen. Ik zoek altijd mensen die van bijenwaskaarsen houden. Als iemand er niks mee heeft, verkoop ik ook niks."

In de kaarsenmakerij werken onder andere medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. ,,Dipam is geen zorginstelling, maar gewoon een bedrijf dat werkplekken biedt. Mensen kunnen hier leren te werken door toegankelijk werk te doen zonder dat er tijdsdruk is.''

Maakt hij zich druk om de gevolgen van de Participatiewet? ,,Nee, Dipam bestaat al sinds 1983; het bedrijf voldoet aan alle eisen. Deels doordat wij al 20 jaar een Wajonger in dienst hebben. Ik vraag mij wel af of deze nieuwe wet het effect heeft dat wordt beoogd. Je kunt immers verplichtingen afkopen. Daarnaast is de begeleiding essentieel. Ik geloof dat elk bedrijf werk heeft voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar bedrijven moeten wel bereid zijn er een succes van te maken."

Plantaardige wasEriks belangrijkste grondstof is direct zijn grootste zorg. ,,Bijenwas is een schaars goed. In veel landen gaat het slecht met bijen. De druk op de prijs van bijenwas is enorm. De laatste vier jaar is de prijs verdubbeld."

Binnenkort lanceert hij daarom een nieuw merk, met kaarsen gemaakt van andere, plantaardige wassoorten. ,,Dit merk ga ik aanbieden in webshops, waardoor ik inzicht krijg in welke wassoort goed zal verkopen. Op basis daarvan bepaal ik met welke soorten ik doorga."

Op 17 december houdt kaarsenmakerij Dipam in Driebergen een open dag.