Nieuws Actueel

'Dit concept bestaat nog nergens in Nederland'

Spijkenisse krijgt een oosterse bazaar. In deze mini-Markthal, in het vroegere Saturn-pand, zullen 150 handelaren hun oriëntale voedsel en andere producten verkopen. Deze week hebben de initiatiefnemers het contract getekend. "We willen mensen de beleving geven die ze van hun vakantie kennen."

Theo Teitsma 17 maart 2016

Bazaar

Verhuurder Sectie 5 is apetrots: het is gelukt een nieuwe trekpleister te vinden voor de reusachtige winkel waarin tot anderhalf jaar geleden elektronicagigant Saturn zat. Semir Davarci en Erkan Kirmit beginnen er met steun van familieleden Galeries Bazar, een oriëntale bazaar. "Een concept dat nog nergens in Nederland bestaat,’’ weet Semit Davarci (27). "Turkse, Marokkaanse, Aziatische en Hindoestaanse handelaren verkopen er vanuit winkeltjes hun waren. Dit moet een trekker worden voor de wijde regio."In september hoopt de Spijkenisser overeenstemming te bereiken met ten minste 150 ondernemers, zodat dan kan worden begonnen met de forse verbouwing van de lege winkel. De bedoeling is dat in maart volgend jaar de deuren van Galeries Bazar opengaan. En slaat deze miniMarkthal aan, dan is de kans groot dat er meer van dit soort oosterse winkelcentra in Nederland verschijnen. Maar dat is nog even toekomstmuziek. Nu staat alles in het teken van het uitwerken van de plannen. Die zijn geïnspireerd op buitenlandse voorbeelden zoals Istanboel, Marrakesh en Shanghai. "Iedereen kent wel van die markten in Turkije of Marokko. Die geven een bepaalde beleving, die je als je thuis bent veel te lang moet missen. Maar wij willen die sfeer binnen creëren", legt Davarci uit. Het wordt mogelijk met de marktkooplui te onderhandelen over de prijs. "Dat is ook vrij uniek, want in welke winkel in ons land kun je tegenwoordig nog afdingen?"

Over de twee verdiepingen verspreid proberen de 150 en op een later moment zelfs 173 kooplieden hun spullen aan de man te brengen. Er worden daarvoor in de miniMarkthal speciale ‘straten’ ingericht; een beautystreet met allerlei cosmetica- en schoonheidsproducten, een accessoires street, welke naam voor zich spreekt en een fashion street, waar allerhande trendy kleding, schoenen, sieraden en andere modeartikelen uit oosterse landen worden verkocht. Daarnaast worden er ook volop groenten, fruit, vlees, vis, brood en andere etenswaren te koop aangeboden. Het gaat om exportproducten en bijna alles is dagvers."Het leuke is", zegt Davarci, "dat mensen hier ook weer dat eten tegenkomen dat ze van de vakantie kennen, maar dat in Nederland niet verkocht wordt." Verder komen er horecatentjes en voor de kinderen is er straks een speelparadijs. En mochten zich nog leuke of interessante initiatieven aandienen, dan kunnen die alsnog worden ingepast. Davarci zegt met dat met de gemeente Nissewaard en Sectie 5 wordt opgetrokken in de plannen. Alle drie hebben ze hetzelfde doel: het nieuwe winkelgedeelte van het stadscentrum moet een trekker terugkrijgen. De vorige, Saturn, vertrok vanwege de leegstand eromheen. Nu zijn bijna alle winkels in de Noord- en Zuidpassage weer gevuld en zou de opening van Galeries Bazar de voltooiïng betekenen van het gebied waar ook theater De Stoep en het (in aanbouw zijnde) casino staan.Over de forse verbouwing van de lege winkel hebben de initiatiefnemers afspraken gemaakt met de verhuurder. Sectie 5 neemt volgens Davarci de sloopwerkzaamheden en het leeghalen van de zaak voor rekening. Het interieur en de buitengevel komen voor rekening van Davarci en Kirmit. Monumenten Architect Sjoerd Soeters – ook de man die het vernieuwde stadscentrum van Spijkenisse vorm gaf – is gevraagd zich over de gevel van het pand te buigen. "Die moet passen bij de rest van het gebouw en aansluiten bij de omgeving", zegt Davarci. De gevel zal bestaan uit replica’s van buitenlandse monumenten en culturele elementen, zo wordt in een gisteren openbaar gemaakte brochure over de bazaar gemeld. Maar Davarci kan daar nog niet meer over vertellen omdat Soeters nog maar net met het ontwerp bezig is. Daarover is deze week nog overleg geweest. Bevreesd voor parkeerproblemen zijn de initiatiefnemers niet: onder de winkel zit de Theatergarage. Wie de trap of lift omhoog neemt, komt voor de deur van Galeries Bazar uit. De bedoeling is dat deze tot 20.00 uur open is. De beoogde openingstijden en andere weetjes komen binnenkort op de website www.galeriesbazar.com te staan, die weldra in de lucht is. "We hebben net het contract getekend, alles is nog zó vers. We moeten hard aan de slag de komende tijd, maar we hebben er veel zin in", verzekert Semir Davarci. Zijn vader Semi bevestigt dat volmondig: "We willen er iets heel moois van maken. Iets waar de hele regio graag komt."